Joanikije: Nikome neću oprostiti prebijanje djece, tražimo da budemo ravnopravni sa ostalim vjerama

0

Nemam pravo nikome da oprostim prebijanje naroda, posebno neću oprostiti prebijanje dece i omladine u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici, rekao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, gostujući ”Internet litiji”, govoreći o njegovom i hapšenju sedmorice sveštenika u Nikšiću, ocjenjujući takav gest kršenjem zakona.

”Vidjeli ste kako se vlast ponašala u posljednjih nekoliko mjeseci prema našoj Crkvi. Onako, kao da je ona kriva za koronavirus, čak i kada ga nije bilo u Crnoj Gori”, kazao je Joanikije, ističući da su incidente u Nikšiću poslije hapšenja sveštenstva ubrzali ubačeni provokatori, što je, kako kaže, recept vlasti.

”Nismo kršili niti ćemo pravila, ali nećemo dopustiti sebi da se u marketima okuplja i kroz njih prođe dnevno pod 10.000 ljudi a mi da ne možemo održavati litije. Nismo kreteni da to ne vidimo. Ako drugi moraju da imaju ljudske i vjerske slobode imaćemo ih i mi i izborićemo se za slobodu litija”, kazao je Joanikije.

”Zalažemo se uvijek za dijalog sa vlastima. Svi problemi moraju tako da se rješavaju uz međusobno razumijevanje, ali, za dijalog je potrebna dobra volja, ali ja nisam dovoljno siguran da li te dobre volje ima. U našim zahtjevima nema ničeg specijalnog. Samo tražimo da budemo ravnopravni sa ostalim vjerama u Crnoj Gori i ne možemo dopustiti bilo kakvu diskriminaciju u našoj državi prema bilo kome, a posebno prema našoj vjeri. Skrećemo pažnju našoj vlasti cijelo vrijeme, da je ovo važno pitanje za budućnost države, ali, vlast, pokazalo se, vodi računa samo o jednom, kako da ostane da vlada, da što više zgrabi i da nam otme ono što nije oteto”, kazao je epsikop Joanikije.
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.