Joanikije i sveštenici odgovaraju za kršenje zdravstvenih propisa

0

Kako se navodi u saopštenju Osnovnog suda u Nikšiću, “predmetni krivični postupak se vodi pred ovim sudom pod poslovnom oznakom K. br. 169/20, dok se na teret devetorici sveštenih lica Eparhije budimljansko-nikšićke stavlja na teret izvršenje krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz čl. 287 KZ CG”.

Na dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, uprkos zabrani svih okupljanja koju je izdalo Nacionalno koordinaciono tijelo u okviru mjera za zaštitu od širenja korona virusa, Srpska crkva je u Nikšiću organizovala takozvani molitveni hod kroz grad, odnosno litiju.

Prethodno je na liturgiji u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog episkop Joanikije rekao da litije kroz grad neće biti. Nekoliko hiljada ljudi ipak se tradicionalno okupilo oko 18 sati na Trgu Šaka Petrovića, čekajući da molitveni hod krene.

Kako su kasnije saopštili iz Arhijerejskog namjesništva SPC u Nikšiću, nijesu mogli da ignorišu očekivanja okupljenog naroda, pa su odlučili da molitveni hod prođe kroz grad.

Iste večeri episkop Joanikije i osmorica sveštenika pozvani su na saslušanje, nakon čega im je određeno zadržavanje do 72 sata u CB Nikšić.

To je izazvalo bunt pristalica SPC i nekoliko stotina njih okupilo se ispred nikšićke policije u znak podrške sveštenstvu. Protest je organizovan i sjutradan, a kada su okupljeni pokušali da blokiraju saobraćaj kod kružnog toka kod Autobuške stanice došlo je do incidenata.

Iz policije su saopštili da su demonstranti nasrnuli na policajce koji su potom upotrijebili suzavac, biber sprej, šok bombe i sredstva prinude. Tokom intervencije, kako su naglasili iz policije, povrijeđena su 22 policajca, a registrovan je i slučaj povrijeđenog maloljetnika.

Građani su se okupili i naredne večeri ispred CB Nikšić i oko 22 sata mirno su se razišli, jer je još bila na snazi odluka NKT-a da poslije 23 sata nema izlazaka.

Episkop Joanikije i osam sveštenika pušteni su na slobodu 16. maja, 34 minuta iza ponoći, dok ih je veliki broj građana dočekao ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću. Joanikije je te večeri okupljenima poručio da će „ova borba dugo da traje“ i da se treba spremiti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.