Joanikije: 30. avgusta u miru smijeniti vlast koja je uvela bezakonje

0

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je večeras sve građane koji su se nakon litije u Beranama okupili ispred manastira Đurđevi stupovi da izađu na izbore 30. avgusta i da u miru smijene vlast koja je uvela bezakonje.

Nekoliko hiljada građana okupilo se i večeras na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću oko 19 sati, odakle su krenuli u šetnju ulicama grada kojima su ranije išle litije.

Skupu je prisustvovao i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, a na čelu kolone su bili guslari i pjesnici koji su nosili krst i gusle.

Građani koji protestuju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nosili su ikone, crkvene barjake, trobojke i crvene crnogorske zastave, a sa razglasa su odjekivale crkvene pjesme.

Skandirali su “Ne damo svetinje”, ali i protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i direktora bolnice u Nikšiću Ilije Ašanina.

Policija je regulisala saobraćaj u ulicama kojima su se kretali građani.

Pjesnik Slavko Perošević je govorio svoje stihove o nikšićkim litijama, a upaljene su i baklje.

Skup je završen gdje je i počeo, a prema najavama na društvenim mrežama održavaće se i narednih večeri do 30. avgusta.

Prije litije u Bijelom Polju, večeras je u porti crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, održana duhovna akademija prosvetara Crne Gore, pod nazivom “Vez”, u kojoj su se prosvetari predstavili stihom, pjesmom i likovnima radovima.

Pored Branke Zečević i kamernog tria Irene Merdović, nastupili su pjesnici BIljana Keković-Joksimović, Mijodrag Čabarkapa, Miki Joksimović, Slobodan Čurović Apis.

U programu je učestvovao crkveni hor “Sveti Nikola”.

Litija je u 19 časova krenula sa velikog platoa u Nikoljcu, do crkve svetih apostola Petra i Pavla.

Tokom litije došlo je do manjeg incidenta, kada je u dva navrata jedan muškarac krenuo na učesnike sa stisnutim pesnicama, provocirajući ih, nakon čega je intervenisala policija.

Šetnja protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti održana je i u Andrijevici.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.