Jermenski premijer pozdravio Bajdenovu izjavu o genocidu: „Ovo je veliki dan“

0

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozdravio je izjavu američkog predsjednika Džoa Bajdena kojom priznaje da je nad Jermenima u Prvom svetskom ratu počinjen genocid.

„Ovo je veliki dan za sve Jermene. Nakon rezolucija usvojenih u američkom Kongresu 2019. godine, predsjednik Bajden odao je počast sjećanju na žrtve jermenskog genocida. SAD su još jednom pokazale svoju nepokolebljivu posvećenost zaštiti ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti“, napisao je Pašinjan na Tviteru.

„Danas odajemo počast za milion i po mučenika, žrtava kriminalne politike Osmanskog carstva tokom Prvog svetskog rata. Ideologije koje su dovele do genocida nad Jermenima i danas su žive, što pokazuju zlodjela počinjena nad Jermenima iz Arcaha tokom nedavnog rata“, prethodno je tvitovao jermenski premijer.

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je danas da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine. Bajden je tako postao prvi američki predsjednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bijela kuća, navodi se da je „milion i po Jermena deportovano, masakrirano i otjerano u smrt u kampanji istrebljenja“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.