Jermenija napustila Eurosong zbog političke krize

0

Jermenija se povlači iz ovogodišnjeg izdanja Eurosonga zbog političke krize u zemlji nastale poslije vojnog poraza od Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha, javila je danas jermenska javna televizija.

“Nedavni događaji, malo vremena i drugi objektivni razlozi onemogućuju učešće Jermenije”, objavila je jermenska javna televizija na svom Tviter nalogu.

Popularno evropsko takmičenje treba da bude održano u maju u Holandiji, pobjednici prošlogodišnjeg takmičenja.

Jermenija prolazi kroz turbulentan period od kada je izgubila rat sa Azerbejdžanom za kontrolu nad separatističkom enklavom Nagorno-Karabah, u jesen 2020. godine.

Premijer Nikol Pašhinijan bio je primoran da prihvati primirje potpisano pod pokroviteljstvom Moskve, kojim je potvrđen gubitak velikih djelova Nagorno-Karabaha i azerbejdžanskih zona koje je Jermenija kontrolisala gotovo 20 godina, i formiran bezbjednosni pojas oko separatističke oblasti.

Od potpisivanja tog sporazuma premijera osporava opozicija i optužuje ga za izdaju. Od prošle nedjelje i poziva generalštaba za ostavku Pašinijana održane su brojne demonstracije.

Sukob oko Nagorno-Karabaha već se umiješao u Eurosong 2016. godine kada je jermenska kandidatkinja Iveta Mukučija mahala zastavom separatističke republike i izazvala snažne kritike organizatora. U 2012. godini Jermenija je bojkotovala takmičenje koje je te godine organizovao Azerbejdžan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.