Jeremić: Đukanović je diktator, narod krenuo da mu se suprostavlja

0

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je na godišnjoj konferenciji Univerziteta Harvard o Evropi da je Zapadni Balkan danas nažalost prostor u kojem je gotovo u potpunosti suspendovana demokratija i da su države regiona “kleptokratske diktature – neke u ranoj a neke u poodmakloj fazi”.

“U Crnoj Gori je čir konačno krenuo da puca i narod je počeo da se masovno suprotstavlja režimu. Crna Gora je država u kojoj je jedan režim na vlasti bez pauze od 1945. godine, a posljednjih 30 godina pod dirigentskom palicom jednog jedinog čovjeka, crnogorskog diktatora Mila Đukanovića. On je na vlasti dva puta duže od predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i osam godina duže od predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da u Crnoj Gori “četvrtina stanovništva” demonstrira na ulicama protiv vlasti.

“Zamislite da u Bostonu milion ljudi izlazi na ulicu dva puta nedjeljno mjesecima – to je proporcija. Takozvani Zakon o vjerskim slobodama zbog kojeg narod protestuje je akt kojim su direktno ugrožena neka od najosnovnijih ljudskih prava, poput prava na privatnu svojinu, slobodu vjeroispovijesti, prava na slobodno udruživanje i prava na jednaku zaštitu pred zakonom”, rekao je Jeremić.

“Taj zakon je kompilacija najdirektnijih povreda prava koja su Amerikancima poznata kao prvi i četrnaesti amandmani na Ustav SAD”, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da su nedvosmislenu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi pružili najznačajniji vjerski autoriteti širom svijeta, uključujući i Ekumensku patrijaršiju i Svetu stolicu, i da je to pitanje kojem bi u SAD trebalo da bude posvećena daleko veća pažnja.

“Riječ je o gaženju vrijednosti koje su izuzetno poštovane u Americi”, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da Crna Gora nije slobodna država po izvještajima ugledne američke nevladine organizacije “Fridom haus”, a da OEBS od osamostaljivanja Crne Gore nijedne izbore u Crnoj Gori nije definisao kao potpuno slobodne i poštene.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.