Jedini snimak koji postoji: Ovako je izgledala Ana Frank prije Drugog svetskog rata (VIDEO)

0

Anelis Mari Frank, poznatija kao Ana, imala je 13 godina kada je za rođendan, 12. juna 1942. dobila knjižicu za autograme.

Odlučivši da je pametnije da je koristi kao dnevnik, Ana ju je popunila – nju i još dvije bilježnice, ne znajući da će baš njene misli postati najprecizniji opis skrivanja Jevreja od nacističkog horora.

Pisala je o promjenama koje su se desile pošto je Njemačka okupirala Holandiju, ali i o ograničenjima i o tugovanju za bakom koja je umrla ranije te 1942. godine. 6. jula te godine Ana je sa porodicom otišla u tajno sklonište nesvjesna da će tu ostati pune dvije godine, sve do tragičnog kraja. Željela je da postane glumica ali je, uslijed nemogućnosti da gleda filmove dok se krila u poslovnoj zgradi svog oca, odlučila da svoje ambicije prebaci na novinarstvo.

Hoću li ikada moći da napišem nešto veliko? Hoću li ikada postati novinarka ili pisac – pitala se Ana 5. aprila 1944. godine. Dnevnik je pisala sve do 1. avgusta te godine. U utorak, 4. avgusta 1944. u tajno skrovište Frankovih upala je Zelena policija, nakon anonimne dojave. Svi su odvedeni u logor. Anina majka umrla je od gladi, a sestra od tifusa.

Ana Frank imala je svega 16 godina kada je preminula u koncentracionom logoru Bergen-Belsen – od tifusa, u martu 1945. godine, samo nekoliko nedelja prije oslobođenja. Datum smrti nikada nije sa sigurnošću utvrđen ali se procjenjuje da je to bilo 16. marta.

Njen otac Oto jedini je preživjeo Aušvic i uspio da pronađe dnevnik svoje ćerke koji je objavio 1947. godine. Od tada je postao lektira djeci širom svijeta, i prodat je u više od 30 miliona primjeraka i preveden na 67 jezika. Ovaj video jedini je postojeći snimak Ane Frank, a snimljen je dok je gledala vjenčanje komšija 22. jula 1941. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.