Je li saobraćajna infrastruktura spremna za turističku sezonu: Gužve na primorju predstavljaju najveći problem

0

Kako Crna Gora dočekuje turiste pitanje je koje je u kontekstu saobraćajne infrastrukture uvijek aktuelno.

Je li do turističkih destinacija lakše doći putevima ili željeznicom i da li Crna Gora ima adekvatnu povezanost sa emitivnim tržištima bila je Tema Jutra Prve televizije, a o čemu su govorili portparolka Željezničkog prevoza Crne Gore Jovana Jovanović, v.d. direktor direktorata za vazdušni saobraćaj Dejan Pižurica i v.d. direktora direktorata za državne puteve Miroslav Mašić.

Jovana Jovanović je kazala da što se tiče željeznice, veći broj kompanija čini tu mrežu.

„Činjenica je da duži niz godina željeznica jeste bila zapostavljena a vozna sredstva su značajne starosti. Vozni park je poslednji put obnovljen 2013. godine nabavkom elektromotornih vozova. To sve predstavlja neku poteškoću i izazov u našem radu ali ono što nas čini srećnim je da se situacija iz godine u godinu pokreće a statistički podaci pokazuju da povjerenje u Željeznicu raste. Kada uzmemo uporedne podatke prethodnih godina, imamo rekordan broj prevezenih putnika. Uprkos brojnim izazovima, primarno starost voznih sredstava, nedostatak kadrova, potrebu za obrazovanjem kadrova, vandalizam i druge situacije, i pored toga se trudimo da funkcionišemo“, kazala je ona.

FOTO: Jovana Jovanović

Dejan Pižurica je kazao da i Aerodromi Crne Gore kao i nacionalni prevoznik spremno dočekuju turističku sezonu.

„Što se tiče same infrastrukture, Aerodromima treba modernizacija i značajno unapređenje, ali kada pričamo o kadrovima, sigurnosti i bezbjednosti putnika, to je na najvećem nivou. Najvažnija dva činioca su spremna i odgovoriće svim izazovima. Možda će zadovoljstvo putnika biti na nižem nivou zbog ograničenja infrastrukture, ali zaposleni koji tamo rade su profesionalci koji obavljaju svoj posao i potrudiće se da to nezadovoljstvo umanje“, kazao je Pižurica.

Dodaje da kadra ne fali za normalno funkcionisanje, ali da postoje kadrovi koji bi mogli da pomognu u poboljšanju uslova.

„Sve procedure su uskađene sa EU a najveća ograničenja postoje u infrastrukturi i opremi. Veličina države to karakteriše, zato imamo mali broj aviona i ne možemo biti konkurentni velikim prevoznicima“, kazao je Pižurica.

FOTO: Dejan Pižurica

Miroslav Mašić je kazao da što se puteva tiče, i putne infrastukture, dočekuju je spremno.

„Imaćemo dva putna pravca koja će biti završena prije sezone – Rožaje Špiljane, kao i Jasenovo Polje Vidrovan. Što se tiče ostalih radova, kao npr. bulevar Tivat-Jaz i druge dionice, tu će se radovi izvoditi bez ometanja saobraćaja. Što se tiče gužvi, to je za očekivati ljeti, mala smo obala za taj priliv vozila a imamo 100% povećanje obima saobraćaja u odnosu na mjesece van sezone, što je za očekivati za turističku destinaciju“, kazao je Mašić.

FOTO: Miroslav Mašić

Kako navodi, nedovoljno je razvijena mreža parking prostora i opštinskih puteva što svakako utiče na gužve. Govoreći o putu Rožaje-Špiljani na koji se dugo čekalo, Mašić navodi da se mora imati u vidu period i sva dokumentacija koja je za tako nešto potrebna.

„Prethodni period je obilježio period korone i rata u Ukrajini što je usporilo građevinu, ali projekti će biti završeni“, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.