Japanci traže da se proglasi vanredno stanje, premijer odbija

0

Japanska vlada je pozvala regije koje imaju najveći broj zaraženih koronavirusom da sačuvaju bolničke krevete za teško oboljele te da srednje teške bolesnike i one bez simptoma pošalju na kućno liječenje ili u hotel.

Vlada je taj potez, koji pokazuje zabrinutost zbog sve većeg pritiska na japanski zdravstveni sistem, povukla nakon što se jedan od najuglednijih preduzetnika, internetski milijarder Hiroši Mikitani, pridružio apelima premijeru Šinzu Abeu da proglasi vanredno stanje dok se sve više povećava broj zaraženih.

U Tokiju je sve manje kreveta

Do sada su u Japanu bili hospitalizirani svi oboljeli od koronavirusa, bez obzira na to jesu li bili asimptomatski slučajevi ili s blagim simptomima. No, u Tokiju je kreveta sve manje, rekli su ove sedmice stručnjaci.

Japan je dosad bio pošteđen eksponencijalnoga rasta broja oboljelih, kakav je viđen u nekim djelovima Evrope, SAD-u i drugim zemljama i dosad je imao gotovo 2800 zaraženih i 73 umrla, podsjeća Hina.

U samom glavnom gradu zabilježen je najveći broj zaraženih u zemlji – 684, što je malo u odnosu na gotovo 14 miliona stanovnika, ali stručnjaci se boje da postoji određeni postotak zaraženih koje je nemoguće otkriti.

Agencija Kjodo izvijestila je u petak da je nekoliko ljudi koji su bili na koncertu u Tokiju 20. marta, uključujući i izvođača, pozitivno na koronavirus. Krajem marta, ministarstvo zdravlja je identifikovalo 26 žarišta infekcije širom zemlje, objavio je NHK.

Nakon prošlonedjeljne napetosti u glavnom gradu u pogledu toga hoće li i kada vlada proglasiti vanredno stanje, direktor firme Rakuten Mikitani je u petak na Tviteru objavio da su on i Masajoši Son, osnivač tehnološke firme SoftBank Group, telefonom razgovarali o tome kako je Japan u “izrazito kritičnoj situaciji”.

“Kako možete reći da ovo nije vanredna situacija? G. Abe, molim vas, odmah proglasite vanredno stanje”, napisao je Mikitani.

U međuvremenu je guvernerka Tokija Juriko Koike rekla da će prioritet glavnog grada biti spašavanje života teških bolesnika te je pozvala ljude da ostanu kod kuće. Rekla je da Tokio u saradnji s vladom nastoji osigurati smještaj za zaražene ljude koji žive s porodicom.

Premijer Abe u petak je rekao da se razmatra i mogućnost korištenja smještaja koji je bio pripremljen za ljetne Olimpijske igre, koje su odgođene na godinu dana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.