Januar u Australiji najtopliji mjesec do sada, u SAD-u polarna hladnoća

0

Januar je bio do sada najtopliji mjesec u Australiji, dok je u Sjedinjenim Američkim Džavama usljed polarnih hladnoća stradala najmanje 12 osoba.

Tokom talasa vrućine u Australiji na nekim područjima nekoliko dana zaredom temperatura je bila iznad 40 Celzijusa. Vrućine su izazvale prekide napajanja strujom u nekim djelovima zemlje, cijene struje su drastično skočile, a u požarima su uništene kuće u južnoj saveznoj državi Tasmaniji.

“Po najvišim, najnižim i srednjim temperaturama to nije bio samo naš najtopliji zabilježeni januar nego je bio i najtopliji zabilježeni mjesec uopšte, a ti podaci skupljaju se od 1910”, rekao je Endrju Votkins, klimatolog iz Kancelarije za meteorologiju Australije i dodao da je vjerovatno da će se vrućine nastaviti sve do aprila.

Prosječna temperatura za januar je u cijeloj zemlji bila iznad 30 Celzijusa, saopšto je australijska meteorološka kancelarija.

Polarne hladnoće

Centralne djelove SAD-a paralizovala je polarna hladnoća koja se spuštala i do minus 48 Celzijusa.

Zvaničnici iz više država brojne smrti pripisali su ledenom vazduhu. Broj stradalih osoba raste nakon što je u Čikagu usljed ekstremne hladnoće umrlo devet osoba.

Neki su poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanim sa hladnim vremenom, a drugi zbog izloženosti hladnoći.

Beskućnici su posebno ugroženi a Čikago i drugi gradovi su zato otvorili skloništa u kojima se mogu ugrijati.

Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički talas pogodio centralni zapad SAD-a i sjeveroistok te države. Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura, a najnižu je u četvrtak zabilježio grad Koton u Minesoti gdje je bilo -48 stepeni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.