Jakšić-Stojanović na konferenciji u Tirani: Prilika za identifikaciju dosadašnjeg napretka u Bolonjskim reformama

0

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović predvodila je crnogorsku delegaciju na Ministarskoj konferenciji u Tirani, koja je održana 29. i 30. maja, a taj događaj, kako je saopšteno, na jednom mjestu okupio je zvaničnike, donosioce odluka, konsultativne partnere, rektore univerziteta, studente i ostale relevantne učesnike u sistemu visokog obrazovanja.

“Ovaj događaj je bio prilika za identifikaciju dosadašnjeg napretka u Bolonjskim reformama među zemljama članicama Evropskog prostora visokog obrazovanja (EHEA), kao i za usvajanje Tirana Communique – dokumenta koji predstavlja budući, zajednički okvir djelovanja s ciljem dostizanja šest  fundamentalnih vrijednosti: akademske slobode, integritet, autonomija ustanova visokog obrazovanja, participacija studenata u upravljačkim strukturama kao i javna odgovornost kako ustanova, tako i donosilaca odluka u sistemu visokog obrazovanja”, saopštili su iz Ministartsva.

Takođe, dodaje se, Communique je potvrdio posvećenost zemalja EHEA ispunjavanju 3 ključne obaveze: tri ciklusa studija, priznavanje diploma i obezbjeđenje kvaliteta.

Tokom trajanja Konferencije, Jakšić Stojanović je učestvovala kao panelista na sesiji posvećenoj doprinosu Berlinskog procesa i zajedničkim inicijativama zemalja Zapadnog Balkana.

“Za crnogorsku delegaciju Ministarska konferencija u Tirani je bila prilika i za niz bilateralnih susreta i to sa delegacijama koje su predvodili resorni ministri Mađarske, Luksemburga, Turske…”, zaključuju u Ministarstvu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.