Izvjestilac EP za Tursku: EU da prekine pregovore sa Erdoganom

Izvjestilac EP za Tursku: EU da prekine pregovore sa Erdoganom

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Tursku Kati Piri rekla je danas na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta da bi EU trebalo da prekine pregovore sa Turskom zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

– Ovo ćutanje Savjeta podgreva Erdoganov autoritarni režim, kao i razočaranost demokratskih snaga u Turskoj – rekla je holandska poslanica i izvjestilac za Tursku Kati Piri, koja smatra da bi Savjet trebalo da prekine sve pregovore s Erdoganom, prenosi Hina.

Ona je u raspravi istakla da se ljudska prava u Turskoj sve više krše, a da EU nije dovoljno preduzela po tom pitanju.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han govorio je o negativnom razvoju u pogledu vladavine prava i ljudskih prava u Turskoj.

Kako je rekao, Turska ignoriše vrijednosti na kojima se temelji EU, ali je dodao da će ta zemlja ostati strateški partner od velike važnosti za EU, i to u području migracija, borbe protiv terorizma i energetike.

– Naša saradnja putem instrumenta za izbjeglice, dobar je primer uspješne saradnje. EU mora da ostavi otvorene kanale” u odnosima prema Turskoj, ali mora da traži od Turske da poštuje ljudska prava – rekao je Han.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *