Izvjestilac EP za Tursku: EU da prekine pregovore sa Erdoganom

0

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Tursku Kati Piri rekla je danas na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta da bi EU trebalo da prekine pregovore sa Turskom zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

– Ovo ćutanje Savjeta podgreva Erdoganov autoritarni režim, kao i razočaranost demokratskih snaga u Turskoj – rekla je holandska poslanica i izvjestilac za Tursku Kati Piri, koja smatra da bi Savjet trebalo da prekine sve pregovore s Erdoganom, prenosi Hina.

Ona je u raspravi istakla da se ljudska prava u Turskoj sve više krše, a da EU nije dovoljno preduzela po tom pitanju.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han govorio je o negativnom razvoju u pogledu vladavine prava i ljudskih prava u Turskoj.

Kako je rekao, Turska ignoriše vrijednosti na kojima se temelji EU, ali je dodao da će ta zemlja ostati strateški partner od velike važnosti za EU, i to u području migracija, borbe protiv terorizma i energetike.

– Naša saradnja putem instrumenta za izbjeglice, dobar je primer uspješne saradnje. EU mora da ostavi otvorene kanale” u odnosima prema Turskoj, ali mora da traži od Turske da poštuje ljudska prava – rekao je Han.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.