Izraelska kompanija: Napravili leteće robote za branje voća

0

Izraelska kompanija “Tevel Aerobotics Technologies” je razvila autonomni leteći robot (FAR) koji koristi vještačku inteligenciju za otkrivanje i branje zrelog voća.

Branje voća je fizički rad koji može zahtijevati mnogo stajanja, čučanja i penjanja, ali je nerijetko slabo plaćen, sezonski i ponavljajući posao koji ne pruža mnogo prilike za napredak, a mlađe generacije budućnost grade u urbanim sredinama. Zbog toga je sve manje berača voća, a pandemija koronavirusa ograničava putovanja i sprečava dolazak sezonskih radnika iz drugih zemalja. U takvo vrijeme rješenje mogu biti roboti koji prikupljaju usjeve.

Kompanija “Tevel Aerobotics Technologies” ističe da njen robot FAR može biti korišten bilo gdje u svijetu te da rješava problem nedostatka radne snage istovremeno smanjujući troškove.

Robot koristi AI algoritme percepcije za lociranje stabala, kao i algoritme “vida” za otkrivanje voća. Pri branju voća je vrijeme veoma bitno, jer voće ubrano s dvije sedmice zakašnjenja gubi 80 odsto vrijednosti. Roboti beru samo zrelo voće, te ga klasificiraju po veličini i zrelosti. Nakon što odabere voćku, robot pronalazi najbolji način da joj priđe te koristi hvataljku kako bi ga uhvatio i ubrao.

Na jednoj lokaciji može raditi više robota bez rizika od sudaranja, jer ih kontroliše jedan autonomni “digitalni mozak”. Prednost robota je što mogu raditi 24 sata dnevno.

Pomenuta kompanija ističe da roboti ne zamjenjuju ljude nego im samo pružaju pomoć.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.