Iznenađenje ali i korak u pravom smjeru: Šta donosi priznanje autokefalnosti MPC – Ohridske arhiepiskopije?

5

Sveti sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, saopštio je u utorak patrijarh srpski Porfirije. Kada je Njegova svetost, posle zajedničke liturgije na praznik Svetih Ćirila i Metodija, u Hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju obznanila ovu vest, prolomio se gromoglasni aplauz mnogobrojnih vernika.

Liturgija je usledila posle završetka Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, na kome je 16. maja potvrđen status najšire moguće autonomije MPC-OA, odnosno pune unutrašnje nezavisnosti, dodeljene 1959. godine. Pre toga u Hramu Svetog Save na Vračaru pomiriteljskom liturgijom okončan je poluvekovni raskol i ozvaničen kanonski povratak Makedonske crkve u okvire Srpske patrijaršije.

– A sada, braćo i sestre, donosimo još jednu radost. Sveti Sabor SPC jednoglasno je izašao u susret molbi MPC-OA. Sabor naše crkve odobrava, blagosilja, prihvata i priznaje autokefalnost ove crkve – rekao je Porfirije.

Pismo za autokefalnost primljeno je u Carigradu i 10. juna, na 50. godišnjicu MPC-OA, predstavnici te crkve služiće zajedničku liturgiju u Vaseljenskoj patrijaršiji na Fanaru.

Kako je naglasio srpski patrijarh, sada sledi razrada svih tehničko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti. O tome će, rekao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

Patrijarh je izrazio uverenje da će sve pravoslavne crkve ovu vest primiti sa radošću.

– Radujmo se jer se cela Crkva raduje sa nama. Raduju se nebo i zemlja. Kada se braća vole, kada slave ime Božije, radujmo se što je posle 55 godina služena sveta liturgija prvo u Beogradu, a sada u Skoplju, za samo nekoliko dana – rekao je Porfirije. – Sve vas smeštamo u naša srca i molitve i molimo vas da nas primite.

Obraćajući se arhijerejima, patrijarh SPC je istakao da je sve od Boga koji nije postavio granice da se narodi dele i budu međusobno suprotstavljeni jedni drugima, već da granice znače mogućnost da se svaki narod bolje organizuje kako bi svoj poseban pečat i darove koje je od Boga dobio umnožavao, a ne da bi se zatvorio u sebe i bio samozaljubljen.

– Bog je stvorio različitost i dao svakome dar posebnosti, da bi sebe mogao da daruje drugom – naveo je patrijarh. – Mi smo primili pravoslavnu veru od naših svetih predaka, od Ćirila i Metodija, slovenskih apostola koji su svedočili Hrista, kao i od Klimenta i Nauma, od Svetoga Save i drugih. Menjaju se granice i sigurno će se opet menjati, ali crkva Hristova se ne menja.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio se članovima Svetog arhijerejskog sabora SPC u ime vernog makedonskog naroda i MPC-OA:

– Naša 80-godišnja posvećenost nezavisnoj crkvi nikada nije imala za cilj da nas odvoji od tela Hristovog, već da nam omogući, kao i uvek, kao i drugi pravoslavni narodi, da slobodno vršimo svoju misiju. U Beogradu, u Hramu Svetog Save, a sada i u Skoplju, kao da se gromko začuo uzdah olakšanja i našim precima i nama. I ta radost olakšanja potekla je od majke crkve, Vaseljenske patrijaršije i od sestrinske srpske crkve, Pećke patrijaršije…

Na liturgiji su sasluživali mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije, prespansko-pelagonijski Petar, povardarski Agatangel, bregalnički Ilarion i kumanovsko-osogovski Grigorije, zatim episkopi sremski Vasilije, bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije, polaško-kumanovski Joakim, bregalnički Marko, kruševački David, remezijanski Stefan i šabački Jerotej.

IZNENAĐENJE

Stručnjak za crkveno-pravna pitanja dr Jovan Janjić ocenio je da je odluka SPC da prizna autokefalnost MPC-OA veliko iznenađenje koje niko nije očekivao, ali da za nju, s obzirom na to da je doneta jednoglasno, verovatno postoje dobri razlozi koje ćemo uskoro saznati:

– Ne sumnjam da se SPC rukovodio isključivo kanonskim i crkvenim razlozima. Sledi priznanje od drugih pomesnih pravoslavnih crkava, što je uobičajena procedura kada majka da autokefalnost crkvi na svom kanonskom području.

KORAK U PRAVOM SMERU

Predsednici Srbije i Severne Makedonije, Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski, nakon sastanka u Davosu, pozdravili su odluku SPC. Makedonski predsednik objavio je na „Fejsbuku“ fotografiju sa Vučićem i napisao:

– Sa predsednikom Srbije na kratkom sastanku u Davosu zajednički smo pozdravili odluku SPC da prihvati autokefalnost MPC-OA kao korak u pravom smeru.

(Novosti)

5 Comments
 1. Djujic komentariše

  Ovaj vucicev patrijarh ce nas uskoro
  prevjesti u katolicanstvo !

 2. Cellamare Giuseppe komentariše

  To je taj veliki poznavalac crkve. Janjic. Du juče nije htio da čuje za to. Trebali ste im to dati prije 50 godina. Ali to ste vi.

  1. BATO komentariše

   Ovaj VUČIĆEV PATRIJARH se zalaže ZA DAZAK PAPE U SRBIJU???????
   Pametnom dosta!!!
   EKUMENISTA,NAŽALOST!!!!

 3. Boban komentariše

  SLEDECA JE CRNA GORA !
  VIVA MONTENEGRO!
  SVE JE ODAVNO SPREMNO.

 4. Х komentariše

  Pljunuše na mučeništvo Ariepiskopa ohridskog Jovana,na svu njegovu muku što je istrpio od makedonaca,pljunuše na sve muke što su makedonski Srbi pretrpjeli od raskolnika.
  Kad su se ovako odrekli Srba iz makedonije ko nam garantuje da se i nas u CG neće odreći.
  Kao da hoće namjerno da odvoje narod od crkve.
  Bolje bi im bilo da su se umjesto davanja autokefalije makedonskoj crkvi pozabavili smrću blaženopočivšeg mitropolita Anfilohija i tražili autopsiju ,nego izgleda da je njegovo upokojenje ne samo stranim ambasadama odgovaralo,nego i mnogim drugim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.