Izložba Matice crnogorske “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka” biće otvorena 5. marta u Pragu

0

Izložba Matice crnogorske “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka” biće predstavljena u Pragu, u istorijskom sjedištu Nacionalne biblioteke Češke Klementinumu, u srcu starog dijela grada.

Izložba će biti otvorena 5. marta i trajaće do 30. aprila, saopšteno je iz Matice.

Izložba predstavlja djelatnost Crnojevića štamparije i štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina, a čine je 24 ilustrovana panoa, rađena dvojezično na češkom i engleskom jeziku, kao i prateći katalog.

Autorski tim izložbe čine prof. dr Božidar Šekularac, prof. mr Suzana Pajović i Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske. Na otvaranju će govoriti direktor Nacionalne biblioteke Češke Tomaš Foltin, predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović i češki istoričar František Šistek, saradnik Matice crnogorske.

“Izložba u Pragu plod je saradnje sa Ambasadom Češke u Crnoj Gori i ambasadorkom Janinom Hrebičkovom, a povod je obilježavanje 530 godina od štampanje prve knjige/inkunabule u Crnojevića štampariji”, kažu iz Matice.

Matica crnogorska svojim programima nastoji da domaćoj i stranoj javnosti predstavi i afirmiše najvrednije iz crnogorske kulturne prošlosti.

“Štampana knjiga je kao novi medij XV vijeka opredijelila civilizacijski put čovječanstva, a Crna Gora se inkunabulama Crnojevića štamparije i paleotipima štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina upisala u svjetsku povjesnicu kulture i štamparstva. Vođeni potrebom isticanja ovog nacionalnog kulturnog iskoraka, Matica crnogorska je 2019. godine pripremila izložbu „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ koja je, pored više crnogorskih gradova, izlagana i u inostranstvu”, piše u saopštenju.

Posebnu pažnju je ova izložba izazvala u Sofiji, gdje je bila izložena oktobra 2019. godine povodom obilježavanja 150 godina Bugarske akademije nauka (BAN).

Projekat Matice crnogorske Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka je pored izložbe sadržao objavljivanje fototipskog izdanja Prazničnog mineja (1538) iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina kao suizdavački poduhvat s Nacionalnom bibliotekom Bugarske u Sofiji (2021) i objavljivanje fototipskog izdanja Psaltira s posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije kao suizdavački projekat sa Bugarskom akademijom nauka (BAN)(2020).

Primjerci ovih fototipskih izdanja će takođe biti prezentovani na izložbi u Nacionalnoj bioblioteci Češke.

“U sklopu obilježavanja 530 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika (1494) Matica crnogorska će nastaviti projekat namijenjen crnogorskim školama, koji na šest panoa predstavlja crnogorsko ćirilsko štamparstvo a kompletnu izložbu će izložiti i u crnogorskim gradovima u kojima do sada nije postavljana”, zaključak je saopštenja.

(cdm)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.