Izgradnjom spomenika knjazu Danilu vlast pokazuje da ih nije briga za osjećanja Kuča

Izgradnjom spomenika knjazu Danilu vlast pokazuje da ih nije briga za osjećanja Kuča

piše: Bogdan Božović, odbornik SNP-a u Skupštini Glavnog grada Podgorica

Podizanje spomenika knjazu Danilu I Petroviću aktuelna gradska vlast je obrazložila kao želju za očuvanjem sjećanja na ovu značajnu ličnost crnogorske istorije.

Nesporno je da su za vrijeme vladavine knjaza Danila izvršene brojne reforme koje su Crnu Goru učinile uređenijom zemljom. Izvršene su reforme u vojsci, otvorena je prva škola internatorskog karaktera na Cetinju, donesen je i Zakonik (1855. godine). Na vojnom planu dobijena je bitka na Grahovcu 13. maja 1858. godine, nakon koje je značajno proširena teritorija knjaževine Crne Gore.

Međutim, za vrijeme njegove vladavine postoje i mračni periodi koji se odnose na poharu Kuča, u dva navrata 1855. godine i 1856. godine. Ovo su opštepoznate istorijske činjenice, pa ostaje nejasno što je motivisalo gradsku vlast da donese ovakvu odluku.

Izgradnjom spomenika knjazu Danilu doći ćemo u situaciju da se na teritoriji Podgorice nalaze spomenik onome ko je naredio poharu Kuča i spomenik žrtvama te pohare. Očigledno je da osjećanja naših sugrađana Kuča nisu bitna vladajućoj garnituri u našem gradu.

Ova odluka aktuelne gradske vlasti je samo nastavak njihove gubitničke politike sa državnog nivoa koja je zasnovana na podjelama i mržnji. SNP nikada nije i neće zasnivati svoju politiku na mržnji i podjelama, već ćemo se boriti za ostvarenje interesa svih nasih građana. Smatramo da je to jedini način i put kako bi nase društvo imalo perspektivnu budućnost.

Related posts

2 Comments

 1. neko zvoni

  Podici spomenik silovatelju, covjeku koji je pijan silovao popadiju?! Ja bih radije podigao spomenik popadiji i njenom bratu osvetniku, vise casti u tome ima.

  6
  1
  Reply
 2. Кнез Васојевић

  У негацији сопственог идентитета дпс лопуже форсирају историјске ликове који су више него проблематични, међу којима је Зеко манити најпроблематичнији. Шта ће се добити подизањем споменика њему, ништа осим горког осјећаја код великог дијела нашег народа, не само Куча који су претрпјели злочин, већ и многих других. Зашто и чему то!!?

  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *