Izglasano nepovjerenje Vladi Aljbina Kurtija nakon svega 51 dan

0

Posle više od 11 sati rasprave Skupština Kosova je večeras sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim uzdržanim glasom izglasala nepovjerenje Vladi Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja je pokrenuo Demokratski savez Kosova koji je bio koalicioni partner u Vladi.

U zahtjevu su tražili smjenjivanje Vlade zbog dva pitanja: neukidanja takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH bez uvodjenja “reciprociteta” i s tim povezanog navodnog rušenja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i zbog smjenjivanja Agima Veljiu s položaja ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

To je premijer Kurti odbio kao razloge za rušenje vlade i istakao da iza zahtjeva stoji “gotov sporazum Kosova i Srbije o razmjeni teritorija”.

“Za tu predsjedničku trgovinu zahtjev je pad Vlade. Predsjednička trgovina s Vladom koju ja vodim je nemoguća. Pokušao je (Hašim Tači) da proglasi vanredno stanje, zašto ga nije proglasio? Otišao je u Bijelu kuću da postigne sporazum, zašto ga nije sproveo?”, kazao je Kurti, prenose regionalni mediji.

“Sa mnom kao premijerom i sa ovom vladom se ne može proglasiti vanredno stanje dok se ne stvori vanredno stanje i nema sporazuma ni u Bijeloj, niti Zelenoj niti Crvenoj kući o razmjeni teritorija Kosova i Srbije. Zato je potrebno smijeniti ovu vladu, da mene uklone da bi se otvorio put i proglašavanju vanrednog stanja i istovremeno toj predsjedničkoj trgovini s razmjenom teritorija”, rekao je Kurti.

On je rekao da je više nego ikada ubijeđen da postoji gotov sporazum sa Srbijom i da mu je to indirektno potvrdio i predsjednik Tači.

U diskusiji u kojima su učestvovali u najvećem broju poslanici DSK i Kurtijevog PS, bilo je mnogo međusobnih optužbi.

Na kraju sjednice predsjednica parlamenta je istakla da ona neće glasati za opoziv Vlade i pozvala i poslanike da glasaju kao i ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.