Izdato skoro pet hiljada prekršajnih naloga vrijednih gotovo dva miliona evra

0

Inspektori su od početka godine imali znatno više kontrola nego u uporednom periodu prethodne. Do 10.maja izdato je skoro pet hiljada prekršajnih naloga vrijednih gotovo dva miliona eura. To su Radiju Crne Gore saopštili u Upravi za inspekcijske poslove. Poručuju da će tokom predstojeće turističke sezone na terenu biti 80-tak inspektora šest primorskih opština, ali i sjeveru države. Pojačane kontrole biće na snazi od 1. jula do 1. septembra.

Od početka godine do 10.maja inspektori su imali 18 hiljada 257 nadzora što je mnogo više nego u uporednom periodu prošle godine. Prednjače kontrolni, ali i odrađeni na inicijativu, te ukazivanja, što potvrđuje da su inspektori preventivno djelovali, kaže potparolka Uprave za inspekcijske poslove Irena Radusinović.

„Izdato je u minulih nekoliko mjeseci četiri hiljade i 881 u ukupnom iznosu od milion i 904 hiljade evra prekršajnih naloga, što je takođe više nego u istom periodu prethodne godine“, navela je Radusinović.

Najviše nepravilnosti prilikom kontrola odnosilo se na rad na crno, ali i zbog angažovanja stranaca bez odgovarajućih dozvola za privremeni boravak. U ovom trenutku, navodi ona, pojačana je kontola u sektoru nautičkog turizma, naročito na Skadaraskom jezeru.

„Počeli smo i sa kontrolama rafting centara na sjeveru države. Nažalost i dalje nailazimo na veliki broj nepravilnosti koje se tiču neposjedovanja odobrenja za rad kod ugostiteljskih objekata“, kazala je Radusinović.

Uprava je i prije početka ove sezone utvrdila plan rada inspektora, pa će pojačane kontrole biti u svih šest primorskih opština, ali i u dvije na sjeveru u Kolašinu i na Žabljaku. Radusinović navodi da su dogovorene aktivnosti sa lokalnim inspekcijama, ali i Upravom policije.

„Na taj način smo uspjeli da mapiramo ključne probleme u primorskim opštinama kako bi što efikasnije djelovali tokom sezone, a nadamo se da će do tada svi privredni subjekti uvesti svoje poslovanje u legalne tokove“, rekla je portparolka Uprave za inspekcijske poslove.

Tokom prethodnih državnih i vjerskih praznika više kontrola imali su i tržišni inspektori, posebno su „pod lupom“ bili trgovinski objekti kako bi se utvrdilo da li se poštuje Zakon o unutrašnjoj trgovini koji propisuje da prodavnice u nedjelju i za praznike budu zatvorene.

„Kontrolisali smo povrede prava intelektualne svojine, a najčešći slučajevi su u Kotoru. Isto tako najčešće utvrđena nepravilnost je neizdavanje fiskalnih računa“, navela je Radusinović.

Pojačane kontrole biće na snazi od 1.jula do 1.septembra. Na terenu će biti 80-tak inspektora. Iz Uprave pozivaju građane da uočene nepravilnosti prijave putem mejla „[email protected], društvenih mreža ili besplatnim pozivom kol centra na broj 080 555 555 koji je aktivan 24 sata.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.