Izborni dan da bude miran i zakonit

0

“Pozivamo liste koje učestvuju na izborima da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima. Takođe, važno je da se partije uzdrže i od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih izbornih rezultata”, navodi se u saopštenju, koje potpisuje Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a.

Apeluju na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

“Njihov zadatak je, da sa svoje strane, omoguće zakonit izborni proces ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika izbora i građana Crne Gore bez obzira na bilo kakvu pripadnost”, navodi se

“Pozivamo i medijske kuće, NVO-e, agencije, influensere na društvenim mrežama i sve druge aktere društvenog života da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih ili netačnih informacija o izborima, a naročito rezultata izbora, kako bi izbjegli moguće konfuzije i tenzije koje mogu proisteći iz ovih ishitrenih poteza”, dodaje se.

Koprivica poručuje da će se i CDT pridužiti ovom načinu rada, pa će fokus staviti na tačnost, a ne na brzinu objavljivanja podataka.

“Ni CDT, niti iko drugi nema pravo da se igra sa bezbjednošću građana Crne Gore. Svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike. Oni koji pobijede na izborima, imaće vremena za slavlje i nakon potvrđenih rezultata, i ako to žele, svakodnevno u naredne četiri godine.

CDT izbore posmatra sa 454 ovlašćena predstavnika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.