Izborna konvencija DPS-a u Podgorici 29. juna

0

Prva opštinska izborna konferencija Demokratske partije socijalista (DPS) za kongres planiran za kraj godine, održaće se danas u Danilovgradu.

Posljednja izborna konferencija je planirana za 29. jun u najvećem opštinskom odboru u Podgorici, potvrđeno je “Vijestima”.

Lider DPS-a Milo Đukanović, koji je prema dosadašnjim informacijama jedini kandidat za to mjesto na predstojećem kongresu, obratiće se danas partijskim kolegama u Danilovgradu. Nakon njega, planirano je da izvještaj podnese predsjednica opštinskog odbora Zorica Kovačević.

Predsjedništo DPS-a je na sjednici 6. maja izrazilo zadovoljstvo “kvalitetom dosadašnjih predloga kandidata za članstvo u partijskim odborima na lokalnom nivou, koje u značajnoj mjeri predstavljaju novi, mladi i obrazovani ljudi, kao i zavidan broj žena”.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević ranije je rekao “Vijestima” da će kongres DPS-a najvjerovatnije biti održan krajem novembra ili početkom decembra ove godine.

“Pripreme za kongres, izbor delegata, predlaganje kandidata za Glavni odbor i ostale organe partije na državnom nivou treba da se održe u septembru i oktobru, dok će kongres biti krajem novembra ili početkom decembra”, rekao je Milošević.

On će najvjerovatnije napustiti tu poziciju u partiji jer je planiran za novog ambasadora Crne Gore u Beogradu. Prema Statutu DPS-a, političkog direktora imenuje Predsjedništvo na predlog lidera partije.

DPS nije najavljivao da li će mijenjati partijska dokumenta ili stranačka struktura ostaje kao i do sada, jer su na kongresu 2015. ukinuta potpredsjednička mjesta, a uveden je zamjenik predsjednika. To je sada premijer Duško Marković.

U Ustavu i Zakonu o predsjedniku ne piše da predsjednik države ne smije biti član partije, ali je dobra praksa da je do sada zamrzavao partijsku poziciju”. Đukanović je ranije rekao da će se o tome razgovarati i da postoje “iskustva i jednog i drugog tipa”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.