Izbori u SAD: Test za Donalda Trampa

Izbori u SAD: Test za Donalda Trampa

U Sjedinjenim Američkim Državama se održavaju izbori za Kongres, što će biti svojevrstan test kako za republikanskog predsjednika Donalda Trampa, tako i za Demokratsku stranku, u smislu provjere koliko se oporavila od, za njih šokantne, Trampove pobjede prije dvije godine.

Izbori se održavaju u trenutku kada Tramp bilježi najnižu stopu popularnosti među američkim predsjednicima u prvom mandatu.

Iako se vjeruje da će Tramp zadržati kontrolu u oba doma Kongresa, postoji i mogućnost, a demokrate se tome nadaju – da bi na današnjim izborima mogli da preuzmu kontrolu bar u jednom domu.

Ove godine Amerikanci biraju kompletan novi Predstavnički dom, odnosno čak 435 predstavnika sa dvogodišnjim mandatom i svega 35 od 100 senatora. Za sprovođenje namjere o pokretanju Trampovog opoziva, Demokratama treba natpolovična većina u Predstavničkom domu, ali za izglasavanje impičmenta potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, što je za demokrate nedostižno.

U posljednjih nekoliko mandata stranka koja je dala predsjednika uvijek je na ovim izborima gubila. Samo je pitanje koliko.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *