Izabrani najopušteniji gradovi na svijetu, na listi i dva iz našeg regiona

0

Najbolji gradovi na svijetu, ukoliko vas zanima opušena i mirna atmosfera, se nalaze u Evropi. Od gradova iz okruženja, na listi prvih deset se nalaze Ljubljana i Dubrovnik.

Internet stranica MoneySuperMarket je sprovela istraživanje koje treba da da odgovor koji su to najopušteniji gradovi na svijetu. Iako opuštanje prije svega podrazumeva prirodu, postoje i gradska jezgra koja mogu biti prilično mirna mjesta za odmor.

MoneySuperMarket je napravio indeks mirnih gradova, i na listi se nalazi 75 gradova koji su rangirani na osnovu kvaliteta vazduha, svijetla, buke, saobraćajne gužve, prosječnih sunčani sati, ali i zadovoljstva i srdačnosti lokalnog stanovništva.

Najopušteniji grad na svijetu je Rejkjavik. Prestonica Islanda ima ocenu od 85.5 od 100 zahvaljujući kvalitetnom vazduhu, niskom nivu zagađenja, zadovoljnim meštanima i i brojnim zelenim površinama.

Estonski Talin se našao na drugom mjestu sa ocjenom 82.3 zahvaljujući svojoj mirnoj atmosferi i odličnoj gradskoj infrastrukturi. Na trećem mjestu se našao Bergen, grad na zapadnoj obali Norveške, koji već godinama ima najzadovoljnije stanovnike. Među prvih deset se nalaze još i Ljubljana i Dubrovnik, na sedmom odnosno desetom mjestu.

Ljubljana je jedan od najmanjih evropskih glavnih gradova, ali ima veliku snagu. Korisnici društvenih mreža navode da je cijela Slovenija nepravedno potcijenjena, a Ljubljana je nevjerovatna. Grad ima jedinstvenu energiju i živost. Ljubljana je slikovit, pristupačan i dovoljno mali grad da se može šetnjom upoznati.

Dubrovnik je šarmantan, kompaktan i grad bez saobraćaja. Turisti mogu istraživati praktično besprekornu srednjovjekovnu arhitekturu i masivne kamene zidine grada, jednu od najbolje očuvanih srednjovjekovnih tvrđava na svijetu.

Lista deset najopuštenijih gradova na svijetu izgleda ovako:

  1. Rejkjavik
  2. Talin
  3. Bergen
  4. Beč
  5. Stokholm
  6. Viljnus
  7. Ljubljana
  8. Minhen
  9. Cirih
  10. Dubrovnik

(TU Magazine)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.