Izabrani najbolji na konkursu “Energija podvučeno zelenom”

0

Projekat “ZERO WASTE SCHOOL” koji je pripremila JU OŠ Vuk Karadžić iz Podgorice, osvojio je prvo mjesto na konkursu “Energija podvučeno zelenom”.

Drugo mjesto pripalo je projektu “Krov raste” koji je kandidovala Srednja ekonomska ugostiteljska škola iz Nikšića, dok je treće mjesto pripalo projektu “Mi biramo da recikliramo” JU OŠ Mirko Srzentić iz Petrovca.

Osim njih, komisija u sastavu Jelena Damjanović – CEDIS, Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo – nacionalni koordinator za Crnu Goru za Međunarodni projekat “Eko škole”- član, Tatjana Zečević Miranović – CEDIS, Saša Karajović – NVO “EKOM” i član Fondacije za zaštitu životne sredine i Igor Jovanović – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nagradila je još dva sjajna projekta: “Reciklirajmo otpad koji zagađuje naše more” JU OŠ Kekec iz Sutomora i “Rasadnička radionica na otvorenom” JU OŠ Novka Ubović iz Podgorice.

Takođe, komisija je jednoglasno odlučila da se ostatak novca u iznosu od 1.020 eura, nakon dodjele sredstava za prvih pet projekata, ove godine dodijeli JU Gimnazija Petar I Petrović Njegoš, Danilovgrad za projekat „Polinatorski park u školskom dvorištu“ koji je rangiran kao šestoplasirani.

Podsjećanja radi, Crnogorski elektrodistributivni sistem u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi Međunarodni program “Eko-škole”, raspisao je 20.septembra konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”. U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa “Eko škole”. Fond za nagrade iznosio je 15 hiljada eura.

-Uz veoma oštre kriterijume za odabir najboljih, komisija se odlučila za pet projekata koji su se izdvojili od ostalih. Škole su se potrudile da zadovolje sve zahtijevane kriterijume i da izdignu projekte na mnogo veći nivo u odnosu na ranije godine. Bilo je puno dobrih projekata, za komisiju zadatak težak a nijanse su odlučile da od toliko dobrih i studiozno urađenih projekata izaberemo najbolje. Ono što moramo naglasiti i što nam uliva nadu da smo pokrenuli jednu ozbiljnu priču koja se temelji na razvoju svijesti mladih ljudi o značaju očuvanja zelenih tehnologija, cirkularne enkonomije – reciklaža i ponovna upotreba materijala, kompostiranje i tako dobijamo praktično zatvoren samoodrživ sistem u okviru škola, jeste veliki odziv vaspitno – obrazovnih ustanova na naš konkurs. Čak njih 20 je prijavilo projekte i to više nijesu jednostavniji projekti kakve smo imali prije tri godine kada smo prvi put raspisali konkurs Energija podvučeno zelenom. Sada dobijamo projekte koji uvezuju puno elemenata iz oblasti zelenih tehnologija, reciklaže, kompostiranja i dobijamo praktično zatvoren samoodrživ sistem u okviru škole. Izuzetno je to važno da djeca vide na primjeru kako bi razumjeli u praksi da se sve može proizvesti a da se zadovolje ekološki kriterijumi. Dakle, malo je reći da smo izuzetno zadovoljni onim što smo vidjeli- saopštili su članovi komisije.

Članovi Komisije nijesu bodovali četiri projekta koji nijesu zadovoljili Konkursom propisane kriterijume.

Projektom “Energija podvučeno zelenom”, Crnogorski elektrodistributvni sistem želi da pruži podršku opredjeljenju Crne Gore kao ekološke države. Kao odgovorna kompanija, kako kažu iz CEDIS-a, nastoje da strategiju zaštite životne sredine, koja je jedan od najvećih izazova današnjice, uključe u proces poslovnog planiranja kako bi upravljanje uticajima na okolinu bilo sastavni dio njihovog poslovanja.

-U tom smislu projekatom “Energija podvučeno zelenom” želimo da utičemo na svijest učenika, nastavnika i zajednice o značaju životne sredine. Kroz realizaciju projekta će obrazovno-vaspitne ustanove omogućiti učenicima da se uključe u rješavanje problema i daju doprinos poboljšanju životne sredine na nivou na kojem mogu da se vide opipljivi rezultati – naveli su iz CEDIS-a.

Partneri na Projektu „Energija podvučeno zelenom” su Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM) i Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) koji sa Zavodom za školstvo realizuju Program „Eko škole“ u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.