Iz WhatsAppa poručili da neće smanjiti sigurnost svog servisa bez obzira na zahtjev vlade

0

Šef WhatsApp-a izjavio je da neće „smanjiti sigurnost“ svog servisa za slanje poruka bez obzira na zahtjev Vlade Velike Britanije da se omogući pristup fotografijama koje se šalju putem direktnih poruka.

„Bilo bi veoma glupo prihvatiti slabljenje ekncripcije na zahtjev bilo koje vlade“, rekao je Will Cathcart za BBC.

Vladini planovi za otkrivanje slika seksualnog zlostavljanja djece uključuju moguće skeniranje privatnih poruka.

Britansko nacionalno društvo za prevenciju okrutnosti prema djeci je kritizirao stav WhatsAppa, rekavši da je direktna razmjena poruka „prva linija“ seksualnog zlostavljanja djece.

Zvaničnici vlade smatraju da se tehnološke kompanije moraju pozabaviti materijalom zlostavljanja djece na internetu. Njihovi prijedlozi dio su Nacrta zakona o sigurnosti na internetu, čije je usvajanje odgođeno za jesen.

„Ne bi trebali zanemariti jasan rizik da bi ih end-to-end enkripcija mogla zaslijepiti za ovaj sadržaj i ometati napore da se uhvate počinioci“, rekao je glasnogovornik vlade.

Istakao je da vlada nastavlja raditi sa tehnološkim sektorom kako bi podržala razvoj inovativnih tehnologija koje štite javnu sigurnost bez ugrožavanja privatnosti.

End-to-end enkripcija pruža najsnažniji nivo sigurnosti, jer po dizajnu, samo primatelj kojemu je poruka namijenjena ima ključ za njeno dešifriranje, što je neophodno za privatnu komunikaciju.

(Klix.ba)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.