Iz policije pojašnjavaju slučaj zapljene 1.2 tone kokaina: Nije nestalo 200 kilograma nego je toliko teška ambalaža u kojoj je bio spakovan

1

Iz Uprave policije objašnjavaju da nema zabune po pitanju zaplijenjene količine kokaina pronađenog u Zeti u skladištu porodice Krstović, već se radi o posebnim načinima na koje se procjenjuje zaplijenjena količina na licu mjesta i nakon odrađenih mjerenja i analiza.

Kako napominju u više medijima u vezi dokaznog materijala „187“, osporava se tačnost pronađene količine opojne droge, s obzirom da je prvobitno saopšteno da je oduzeto oko 1,4 tone, a optužnicom predstavljeno da je u pitanju krijumčarenje 1,2 tone kokaina. Objašnjavaju da u svim slučajevima pronalaska opojne droge policijski službenici na licu mjesta vrše preliminarnu hemijsku analizu, mjere bruto masu u cilju preliminarnog utvrđivanja vrsta opojne droge i količine. Otvaranje dokaznog materijala, zbog eventualnih drugih vještačenja se izbjegava.

„Preliminarna analize vrste i količine opojne droge služi samo kao osnovana sumnja da se radi o određenoj vrsti i količini droge. Naime, prva informacija da se radi o zaplijeni oko 1,5 tone opojne droge kokaina zasniva se na preliminarnim hemijskim testovima i mjerenju bruto mase jednog pakovanja koji je pomnožen sa ukupnim brojem komada. Prilikom sastavljanja službene zabilješke izvršena je procjena, zbog važnosti i značaja akcije, da ukupna neto masa iznosi oko 1,4 tone, pretpostavljajući da se u svakom pakovanju nalazi samo jednoslojna plastična ambalaža, shodno dosadašnjem iskustvu. Nijedno pakovanje nije otvoreno, već su procjene rađene samo na osnovu pretpostavki. Tačna masa i vrsta droga je određena tokom vještačenja. Na licu mjesta nije vršeno pojedinačno mjerenje svih pakovanja kako bi se izbjegla mogućnost kontaminacije“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Forenzičkom centru Uprave policije je dokazni materijal dostavljen 7. septembra 2021. godine, a tom prilikom kažu u UP, je ulaz dokaznog materijala i sam proces mjerenja foto i video dokumentovan.

„Izvršeno je mjerenje 48 paketa u kojima se nalazilo 1.205 pakovanja. Otvaranjem pojedinačnih pakovanja, koji su se sastojali od plastičnih kesa, sejlotep trake, plastične folije i nekoliko slojeva crne gume, zetečeno je više grupacija presovane praškaste materije bijele boje, koje po sebi imaju različit „logo“ i za pronađenu praškastu materiju je određena neto masa.

Ukupna neto masa koja nastala sabiranjem svih pojedinačnih neto masa iznosi 1.206.298,63 grama (1,2 tone) bijele praškaste materije – kokain, dok ukupna bruto masa, praškasta materija i ambalaža, iznosi 1.478.365 grama (1,4 tone). Napominjemo da  ovo vještačenje nosi znak akreditacije, dok je bruto i neto masa mjerena na etaloniranim vagama, koje imaju dodijeljeni sertifikat“, zaključuju u saopštenju Uprave policije.

1 Comment
  1. Sasa komentariše

    Trula vam je prica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.