Iz ministarstva prosvjete poručuju da će škole same birati između dva modela nastave

0

Prva nedjelja drugog polugodišta odvijaće se onlajn, nakon čega će škole birati između dva modela nastave, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Prvi model podrazumijeva svi đaci idu u školu uz poštovanje mjera, a drugi nalaže da đaci prvog ciklusa prisustvuju nastavi dok bi ostali to radili naizmjenično.

“Nakon toga će škole birati jedan od dva ponuđena modela u skladu sa svojim prostornim i kadrovskim kapacitetima”, poručio je Martin Ćalasan, šef Radne grupe zadužene za pripremu modela za organizaciju nastave u drugom polugodištu i kandidat za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

On je obavijestio javnost da je ministarka Vesna Bratić obrazovala Radni tim koji je bio zadužen da pripremi organizaciju nastave tokom drugog polugodišta u skladu sa važećim epidemiloškim mjerama.

“Radni tim je na današnjem sastanku usvojio konačne preporuke o dva modela koji se predlažu osnovnim i srednjim školama. Prvi model podrazumijeva da sva djeca idu u školu uz poštovanje epidemioloških mjera, što je ujedno i preporuka našeg radnog tima svim školama koje imaju mogućnost za sprovođenje ovog modela. Drugi model koji smo predložili za osnovne škole nalaže da učenici prvog ciklusa (učenici prvog, drugog i trećeg razreda) obavezno prisustvuju nastavi u školi dok učenici ostalih razreda naizmjenično idu u škole. Preporuka vezana za primjenu drugog modela u srednjim školama je da učenici četvrtog razreda obavezno idu u školu, dok se učenici ostalih razreda naizmjenično smjenjuju u školi. Obaveza je da se praktični dio nastave održava, kako u školi, tako i kod poslodavca. Što se tiče nastave za opšte-obrazovne predmete, ona će se izvoditi naizmjenično, dakle i u školama i onlajn. Kako će se koji model primjenjivati zavisi od samih škola“, objasnio je Ćalasan.

Kako je kazao, stav Radnog tima je da prepusti školama da odaberu model organizovanja nastave.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.