Iz Kliničkog obećali: Aparat za ergospirometriju će od sredine mjeseca biti u funkciji

0

Aparat za ergospirometriju ne radi skoro godinu, a iz Kliničkog centra Crne Gore, poručuju da će kvar biti otklonjen od 12. do 15. februara.

Direktorica Klinike za kardiologiju dr Dijana Asanović navela je da je tačno da aaprat ne radi duže vrijeme, jer je na sistemu za ergospirometriju detektovan kvar kod dijela sistema koji se zove „POWER CUBE“. Međutim, ističe da je problem riješen.

“Ovaj dio sistema se koristi za mjerenje i procjenu gasova za disanje O2/CO2 pod opterećenjem”, pojasnila je ona.

Asanović kaže da je proizvođač Schiller/Ganshorn nakon asistencije kroz Team Viewer prilikom evidentiranja kvara, insistirao da se neispravni uređaj pošalje na servis u Francusku, u servisne prostorije proizvođača.

“Jer servisiranje navedenog dijela nije predviđen obukom za lokalne distributere. Obaviješteni smo da je kvar koji je postojao sa CO2 senzorom i O2 ćelijom otklonjen i da će navedeni dio sistema biti vraćen i pušten u rad od 12. do 15. februara”, navodi Asanović.

Napominje da spiroergometrija nije hitna dijagnostička metoda, već se koristi “za finiju procjenu funkcije srca, cirkulacije i disanja i da je zlatni standard u sportskoj medicini”.

“Za sve vrijeme dok je navedeni dio bio na popravci, testovi fizičkog opterećenja kao i farmakološki test na ishemiju koji su od značaja u svakodnevnoj kardiološkoj dijagnostici vršili su se nesmetano na istom sistemu”, zaključila je Asanović.

 

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.