Ivica Dačić o novom šefu CIA Vilijamu Bernsu: Bodrio nas je na putu ka Evropskoj uniji

0

Novi predsjednik SAD Džozef Bajden počeo je da sklapa kockice u administraciji, a među najbližim saradnicima biće mu Vilijam Berns, koji će se naći na čelu CIA, a najverovatnije i Viktorija Nuland, kao zamjenica državnog sekretara za politička pitanja, oboje stari znanci Srbije koji su se bavili Zapadnim Balkanom.

Doduše, za vreme Bila Klintona, Džordža Buša i Baraka Obame, koji su imali tvrđi stav po pitanju KiM od odlazećeg predsjednika Donalda Trampa.

Diplomata Berns, bivši ambasador u Jordanu i Rusiji, sa stažom od 33 godine u Stejt departmentu, bio je gost u Beogradu 2012, kada je istakao da SAD podržavaju evropske integracije Srbije, a kasnije je govorio i da SAD podržavaju Briselski sporazum.

Njega je kao zamjenika državnog sekretara primio tadašnji premijer Ivica Dačić, sada predsjednik Skupštine, koji kaže da je u tim razgovorima bio veoma korektan:

– Pozvao me je telefon kada sam izabran za premijera da mi prenese čestitke Baraka Obame povodom izbora na mesto predsjednika Vlade i poželio nam uspjeh. Kada sam kasnije bio u Vašingtonu, razgovarao sam sa njim i pružio nam je podršku na evropskom putu i podržao Briselski sporazum.

Berns je govorio da dijalog Beograda i Prištine treba da se nastavi, da su se odnosi SAD i Srbije u poslednjih nekoliko godina znatno popravili, da vojske dobro sarađuju…

Dobro nam je poznata i Viktorija Nuland, nekadašnja najbliža saradnica državnog sekretara Džona Kerija, tokom vladavine Baraka Obame. Bila je čest gost Beograda i Prištine, ali je njen glavni zadatak bio da “primiri Rusiju kao glavnog protivnika”, a demonstrantima na Majdanu u Ukrajini je nosila slatkiše.

Isticala je da SAD podržavaju Srbiju na evropskom putu, insistirala na osnivanju Specijalnog suda za zločine na KiM, da Amerika cijeni našu ulogu u regionu, ali da se zalažu za dijalog Beograda i Prištine. Sastajala se i sa predsjednikom Vučićem na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN kada je istakla da će Srbija imati sve više američkih investitora ako bude napredovala u reformama.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da su u pitanju tehnokrate koji ne mogu uticati, niti su ikada uticale na kurs politike, već samo na njenu implementaciju.

– SAD se tokom 2021, a možda i kasnije neće baviti mnogo nama, jer imaju mnogo svojih problema. Prepustiće pitanje o KiM Nemačkoj, ali ona nema takvu snagu kao SAD. Ukoliko i dođe kasnije do zaokreta u odnosu na Trampovu administraciju po pitanju Kosova, snage u svetu su se promenile i ima država na koje Srbija može da se osloni – naveo je Anđelković.

Lajčak i Riker o Balkanu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u utorak u Briselu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom. Kako je poručio Lajčak, potvrđeno je obnovljeno partnerstvo EU i SAD na Zapadnom Balkanu i razmotrene su dalje aktivnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.