Ivanović: Danas više nego ikada ranije, vjerujemo u Evropsku uniju

0

Crna Gora je uspješna priča, napravila je važan iskorak koji su zemlje članice prepoznale i potvrdile, poručeno je sa ministarskih susreta u Beču, kojima je prisustvovao ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović.

Ivanović je danas u Beču bio na sastancima šefova diplomatija Grupe prijatelja Zapadnog Balkana i država Zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

Austrijski šef diplomatije ugostio je kolege, ministre vanjskih poslova Grupe prijatelja Zapadnog Balkana i država Zapadnog Balkana u okviru Foruma Evropa, održanom pod nazivom „Restartovanje Evrope“.

Kako navode u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, iskazana je puna posvećenost Grupe prijatelja afirmaciji evropske budućnosti Zapadnog Balkana, uz ocjenu da je vrijeme da politika proširenja EU bude potvrđena značajnijim pomacima u pregovorima. Na toj liniji, pozdravljen je napredak Crne Gore i ispunjavanje uslova za dobijanje pozitivnog IBAR-a, kao i najavljena Međuvladina konferencija, koja će biti održana naredne sedmice u okviru belgijskog predsjedavanja.

„Danas, više nego ikada ranije, vjerujemo u Evropsku uniju, jedinstvo i potrebu da se, pod okriljem politike proširenja, još snažnije povežemo. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je uvijek bilo neupitan strateški cilj Crne Gore, čijim ostvarenjem bi se potvrdilo da je proširenje i dalje relevantno i izvodljivo”, kazao je ministar Ivanović na panel diskusiji pod nazivom „Proširenje EU na Zapadni Balkan.

Istakao je da inicijative poput Grupe prijatelja Zapadnog Balkana značajno doprinose ispunjavanju obaveza i ubrzanju pregovaračkog procesa i zahvalio na nedvosmislenoj političkoj, ali i ekspertskoj podršci, koja je doprinijela da Crna Gora napravi važan iskorak, za sebe, ali i cijeli region.

Govoreći o napretku koji je, za kratko vrijeme ostvaren u sprovođenju ključnih reformi, ministar je naglasio da bi Crna Gora dobijanjem pozitivnog IBAR-a na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji vrlo brzo ušla u završnu fazu pregovora i krenula sa zatvaranjem jednog broja poglavlja koja su već spremna.

U svjetlu aktuelnih geopolitičkih prilika, pozdravio je odlučnu i jasnu političku agendu EU institucija i država članica, koja se ogleda i kroz Plan rasta za Zapadni Balkan.

U okviru Foruma, održana je i sesija posvećena mogućnostima i važnosti postepenog pristupanja Evropskoj uniji, koju je otvorio ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, a posebne, tematske osvrte, dali su visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Žozep Borelj – o Zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU i ministar Ivanović – o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Ministar Ivanović je ukazao na prednosti i značaj omogućavanja da države kandidati, shodno rezultatima koje ostvaruju, i prije samog pridruživanja EU, osjete određene koristi od članstva. Kazao je da je taj mehanizam, o kojem je i ranije, u više navrata govorio na sastancima sa ministrima vanjskih poslova EU i država kandidata, na liniji Plana rasta, kao načina da se zemlje što bolje pripreme za primjenu EU politika.

„Plan rasta je jasan pokazatelj posvećenosti Evropske unije ekonomskoj, društvenoj i demokratskoj transformaciji regiona, a njegova dosljedna primjena značajno bi ubrzala sveukupni razvoj i prosperitet, u prvom redu kroz pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu“, kazao je ministar.

Na marginama Foruma, ministar se sastao sa odlazećim visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Žozepom Boreljom, koji je pozdravio odličan napredak Crne Gore u prethodnih osam mjeseci Gore, ocijenivši realističnim plan da Crna Gora, kao najuspješnija država u procesu integracije, postane prva naredna članica EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.