Italijanski ministar organizuje proteste protiv svoje vlade

0

Italijanski ministar vanjskih poslova i bivši lider Pokreta pet zvjezdica M5S Luiđi di Majo pozvao je na proteste tokom vikenda protiv iste vlade u kojoj i on sjedi u trenutku kada se Italija, kako sada stvari stoje, sprema za još jedan period političke nestabilnosti.

Di Majo kaže da italijanski narod “mora danas mirno da demonstrira“ u Rimu protiv sistema koji “želi da nam poništi naše zakone“.

Krhka koalicija između M5S i Demokratske partije lijevog centra PD koja je formirana prošle godine kako bi se spriječili izbori koji bi mogli da dovedu desničarsku Ligu Matea Salvinija na vlast sada je ozbiljno oslabljena sve manjom podrškom za M5S i stalnim egzodusom njegovih izabranih predstavnika.

Poziv na protest upućen je pošto je Mateo Renci, bivši premijer koji vodi pokret Viva, grupu koja se otcijepila od PD, sredinom nedjelje zaprijetio glasanjem o nepovjerenju ministru pravde iz redova M5S Alfonsu Bonafedeu zbog pravosudnih reformi.

Od kada je komičar Bepe Grilo 2008. osnovao M5S pokret se pokazao kao valjana opozicija, što mu je omogućilo da prvi put izađe na nacionalne izbore u martu 2018. kada su osvojili 33 odsto glasova.

Pokazalo se, međutim, da su manje uspješni kao dio vladajuće koalicije, a njihovo političko neiskustvo iskoristio je Salvini da udvostruči podršku Ligi dok su dvije stranke bile u koaliciji.

Od stupanja na vlast M5S je izgubio gotovo polovinu podrške birača, poraženi su i na nedavnim regionalnim izborima u pokrajinama Kalabrija i Emilija Romanja što je, ispostavilo se, najbolji pokazatelj koliko je situacija nepovoljna.

Jakopo Lakoboni, autor knjige “Eksperiment“ o M5S kaže da je poziv di Maja na proteste pokušaj da se stranka prisjeti ideala iz mlađih dana.

Di Majo, koji je u januaru podnio ostavku na mjesto lidera partije, tvrdi da vlada planira da povuče politiku smanjenja penzija bivšim poslanicima.

A uskraćivanje privilegija, tvrdi dalje, bio je među prvim politikama koje su odobrene tokom kratkotrajnog saveza sa Ligom.

Vlada, kako kaže, zagovara ukidanje univerzalnog osnovnog dohotka, još jedne ključne politike M5S-a, koja je izvedena prošle godine nakon žestoke borbe oko budžeta sa EU.

“Di Majo ima za cilj da potvrdi da M5S ostaje strogo posvećen svojim glavnim istorijskim pitanjima”, smatra Lakoboni. “Čineći to, on uopšte ne pomaže svojoj vladi. Međutim, čini se da cilj nije toliko da izazovu pravu krizu, već da učini da se njegovi ljudi osjete živima, a preostali glasači M5S-a da se osjećaju ugodno u svojoj političkoj istoriji.“

Nikola Zingareti, koji vodi PD, nazvao je proteste “greškom“ i pozvao Di Maja da “pazi na budućnost“.

Više od 20 poslanika M5S napustilo je ovaj pokret ili su otjerani od ulaska u vladu. Gregorio de Falko bio je među prvima koji su izbačeni iz stranke nakon što je glasao protiv Salvinijevog drakonskog antiimigracionog zakona.

“Oni su izgubili svoje ideale“, kaže De Falko koji je sada među ostalim “pobunjenicima“ M5S u mješovitoj grupi u parlamentu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.