Italijanski mediji: Otac-gazda male balkanske države rizikuje fotelju kao nikada do sada!

0

Sumnja se da su porodica Đukanović i njen italijanski saveznik Silvio Berluskoni najviše zaradili od sporazuma italijanske kompanije A2A i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Bivši premijer Italije je imao kontroverzna prijateljstva u inostranstvu, a u Crnoj Gori je to bio upravo predsjednik Milo Đukanović, piše italijanska asocijacija istraživačkih novinara IRPI i ističe da Đukanović, “otac-gazda male balkanske države, rizikuje fotelju kao nikada do sada”.

– Slučaj koji rizikuje da ga potopi mogao bi da ispiše i dio nedavne italijanske istorije. Već više od mjesec dana u glavnom gradu Podgorici na hiljade demonstranata izlazi na trg protiv “Mila lopova”. Protest je podigao preduzetnik Duško Knežević, nekada u srdačnim odnosima sa predsjednikom – kaže se u tekstu koji prenosi N1.

Kako se ističe, ključna godina za odnose Crne Gore i Italije je bila 2009, kada je na vlasti bio Berluskoni i kada su njegovi susreti sa Đukanovićem bili česti.

-Berluskoni je u Podgorici, gdje se osjećao kao kod kuće, obećao da će Italija postati prvi energetski partner zemlje i u martu je poslao u glavni grad Crne Gore delegaciju od 60 preduzetnika, u pratnji ministarke turizma Mikele Vitorije Brambile, podsekretara za trgovinu Adolfa Ursa i vjernog diplomatskog savjetnika Valentina Valentinija. Turneja je dala svoje plodove, krajem aprila A2A komunalno-energetsko preduzeće koje kontrolišu opštine Breša i Milano, dobilo je 15 odsto akcija EPCG, crnogorske nacionalne kompanije za električnu energiju. U septembru je udio postao 43,7 odsto, na tenderu koji su osporili ostali njegovi učesnici, navodi se u tekstu.

U Italiji je ovaj posao bio sumnjiv od starta.

-Investicija od 436 miliona imala je, kao direktnu posledicu da finansijski pomogne Prvu banku koja je bila pred likvidacijom, jer joj je država prebacila dio investicija. Vlasnik banke je brat Mila Đukanovića, Aco Đukanović, manjinski akcionar Rudnika uglja koji snabdijeva jedno od postrojenja EPCG. Koristi u tome za A2A nisu bile vidljive, piše u članku.

-Znali smo da je dodjela tog posla bila pod senkom – reči su Pipa Ranča, koji je između 2012. i 2014. godine bio predsednik Nadzornog odbora A2A.

Za tu “sjenku” nikada nije dato pravo objašnjenje a sumnje na korupciju povećale su se u italijanskim i crnogorskim medijima.

-Kada sam stigao, Crna Gora je bila jedno od pitanja koje je trebalo riješiti – dodaje Ranči.

Investicija je u EPCG je negativno uticala na finansijske bilanse A2A koja je inkasirala malo dividendi, toliko da je novi menadžment odlučio da napusti Crnu Goru, navodi se u tekstu.

-Crnogorsko iskustvo A2A bliži se kraju, ali nedoumice ostaju. Ko je zaradio od tog sporazuma? Sumnje vode do porodice Đukanović i do njenog italijanskog saveznika Berluskonija, koji sve negira. Neke potvrde u tom smislu daje Duško Knežević – ukazuje IRPI.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.