Italijanski bankar Oriano Matei: Đukanović milijarde čuva u Švajcarskoj

0

Milo Đukanović svoje bogatstvo čuva u švajcarskim bankama. Saznao sam i na kom računu drži moj novac koji mi je trebao biti isplaćen 1996. godine. Njegovo bogatstvo je davno prešlo crtu od milijardu evra, kazao je za IN4S italijanski bankar Oriano Matei.

Na Mateija su, podsjetimo 1996. godine bile naslovljene, po priznanju Dušanke Jeknić čuvene garanicije Vlade za kolateral od milijardu dolara, koliko je Vlada Crne Gore tražila od švajcarske banke u ime navodnog ekonomskog razvoja države. Matei je koristeći svoje kontakte uspio 1996. godine da za Crnu Goru obezbijedi investicije u vrijednosti ove basnoslovne cifre.


On je tada dobio tri Garancije od Vlade Crne Gore odnosno Ministarstva spoljnih poslova, na isplatu čak deset miliona dolara za svoje usluge. Garancije je potpisao tadašnji ministar spoljnih poslova Janko Jeknić i ispred Podgoričke banke (današnje Societe Generale Montenegro) tadašnja generalna direktorka Radmila Savićević. Novac nikada nije stigao u našu zemlju, već je završio, prema navodima samog Matija na tri privatna računa: Mila Đukanovića, Dušanke Pešić Jeknić i tadašnjeg ministra finansija Predraga Goranovića. Milo Đukanović stoga, nikada nije zaradio svoj prvi milion, on je počeo mnogo višom cifrom, „zaradivši“ svoju prvu milijardu.

„Vidjećemo da li će Milo Đukanović imati hrabrosti i snage da me slaže zajedno sa svojom ‘prijateljicom’ i povjerenicom Dušankom Jeknić. Izgleda da još uvijek niko nije shvatio da Milo Đukanović svoje bogatstvo čuva u švajcarskim bankama, a da je jedan dio prebacio na jednu banku u Dubaiju. Sve je ovo organizovala Dušanka Jeknić“, kazao je Matei za IN4S.

Podsjetimo, Jeknić, koja je u vrijeme čuvene afere šverca duvana bila predstavnik trgovačke misije Crne Gore u Italji, danas živi u Dubaiju u obavlja funkciju ambasadora Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Matei smatra, da premještanje jednog dijela bogatstva Đukanovića u tu državu nije slučajno.

O svemu što se dešavalo, upoznati su i protagonisti koje optužuje Matei, ali se niko od njih nije oglašavao, makar demantijem. O tome da su svjesni optužbi italijanskog brokera, IN4S je već ranije pisao.

Radunoviću, Vaša vlada mi duguje 60 miliona evra

Dugovanje Vlade prema Mateiju, nakon dvadesettri godine, poraslo je sa 10 miliona na čak 60 miliona evra. On se stoga, prije par dana otvorenim pismom obratio i ministru finansija Darku Radunoviću.

„Poštovani g. Ministre Darko Radunoviću,

Piše Vam Oriano Matei, kreditor Vaše vlade, kojoj ona duguju danas već 60 miliona evra. Radi se o novcu zagarantovanom pomoću tri Garancije koje je još 1996. godine dao ministar spoljnih poslova Janko Jeknić sa potvrdom Podgoričke banke i njenog generalnog direktora Radmile Savićević.

Ovaj novac je moja svojina i nije odobren za treća lica ili kaparu. Zbog toga što su u poslednje vrijeme, pojedine osobe nelegalno sebi prisvojili prava koja im ne pripadaju, obraćam se Vama kao ministru finansija države Crne Gore, ja koji sam jedini vlasnik ovog kredita. Stoga, dobijete zahtjev od treće osobe, to će biti samo hvalisavci koji nemaju pravo na ništa“, napisao je Matei Radunoviću.

On se obraćao i prethodnom ministru finansija Miloradu Katniću, koji takođe nije reagovao. Slučajno ili ne, Milorad Katnić danas je predsjednik borda direktora Societe General Montenegro, nekadašnje Podgoričke banke koja je vezana za ovaj slučaj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.