Italija uvela nove mjere: Zatvaraju sve osim apoteke i prodavnice sa osnovnim namirnicama

0

Italijanski premijer Đuzepe Konte večeras je u direktnom obraćanju naciji objavio kako se uvode nove, drastične mjere zbog epidemije korona virusa u toj zemlji.

Zatvaraju se sve prodavnice i ugostiteljski objekti uz izuzetak apoteka i marketa sa najosnovnijim potrepštinama.

“Ovo je trenutak za novi korak, najvažniji korak koji moramo sada preduzeti”, rekao je Konte.

Prema posljednjim podacima, u Italiji je zabillježeno 10.590 oboljelih od korona virusa.

Od te bolesti ukupno je u toj zemlji dosad umrlo 827 osoba, a samo u protekla 24 sata preminulo je 196 osoba, što je najviše u jednom danu dosad, javili su tamošnji mediji.

Fon der Lajen: EU neće ostaviti Italijane same

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen poručila je Italijanima da ih evropska porodica neće ostaviti same u borbi protiv korona virusa.

Ona je razgovarala sa šefom italijanske vlade Đuzepeom Konteom kom je zahvalila zbog preduzetih mjera, čiji je cilj da zaustave širenje korona virusa od koga je u Italiji umrlo više od 600 ljudi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“U ovim teškim vremenima želim da vam kažem, svima vama koji se borite protiv virusa, da nijeste sami”, poručila je u video poruci Fon der Lajen i dodala da će EK učiniti sve što je u njenoj moći da podrži Italiju.

Konte i Fon der Lajen su u zajedničkom saopštenju naveli da mjere koje donosi svaka zemlja članica EU ima uticaj i na ostatak Unije i ponovili koliko je značajno koordinisati proizvodnju i distribuciju medicinskog materijala i farmaceutskih proizvoda.

Oni su zatražili i da svaka restriktivna mjera koju donosi neka zemlja članica prvo bude razmotrena na evropskom nivou, kako bi najugroženiji dobili sve što je neophodno u borbi protiv virusa.

Komisija je potvrdila Italiji da će u punoj mjeri biti iskorišćena fleksibilnost Pakta stabilnosti i rasta, kao i da će biti aktiviran režim državne pomoći za vanredne situacije.

Rim je danas objavio da će izdvojiti 25 milijardi eura za borbu protiv epidemije korona virusa, što bi moglo da produbi deficit Italije na 2,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, što premašuje dozvoljen deficit za zemlje eurozone.

Evropska komisija je, takođe, predložila uspostavljanje fonda za korona virus koji bi mogao da obezbijedi do 25 milijardi eura za zdravstvene sisteme, mala i srednja preduzeća i one koji su najteže pogođeni u EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.