Italija pokušava da proizvede dovoljno vakcina protiv gripa pred zimu

0

Italijanski proizvođači vakcina pokušavaju da proizvedu milione doza za vakcinaciju protiv gripa zbog zabrinutosti da neće biti dovoljne da zadovolje potražnju ove jeseni i zime, prenosi Gardijan.

Regionalne vlasti već su naručile 17 miliona doza, skoro 50 odsto više nego 2019. godine, jer pokušavaju da spriječe da zdravstveni centri, bolnice i klinike, budu preopterećene u slučaju da ponovo bukne epidemija.

Vakcinacija će biti besplatna za djecu, osobama starijim od 60 godina (nedavno je smanjeno sa 65), zdravstvenim radnicima i onima sa komorbiditetima. Ministar zdravlja pokreće kampanju informisanja 1. oktobra u pokušaju da pojača pokrivenost imunizacije koja obično iznosi 53 odsto građana te zemlje.

“To je veliki izazov”, rekao je Masimo Skaćabaroci, predsjednik Farmindustrije, udruženja koje predstavlja italijanske farmaceutske kompanije.

“Pripremili smo se za povećan broj, ali ne za nešto značajno uvećanje. Kompanije naporno rade da bi isporučili sve na vrijeme. Drugi izazov je da regioni žele da im dostavimo doze u isto vrijeme, ali to ne bi bio problem ako se to sve razdvoji”, dodao je.

Porudžbine protiv gripa obično su krajem marta ili početkom aprila, ali su ove godine stigle nešto kasnije u Italiju, objašnjava Skaćabaroci.

“Ovdje nemamo toliko kompanija koje proizvode vakcinu zbog čega sam stalno govorio da nam je potreban program kao što su druge evropske zemlje imale”, istakao je.

Pjerpaolo Sileri, zamjenik ministra zdravlja, rekao je da će vlada biti spremna da kupi još vakcina protiv gripa.

“Zabrinuti smo zbog preklapanja simptoma i iz tog razloga takođe moramo da budemo sigurni da su na raspolaganju testovi na koronavirus jer bi oni mogli da budu najtraženiji u isto vrijeme kada i grip bude na vrhuncu”, kaže on.

U prosjeku godišnje Italija ima četiri do osam miliona oboljelih od gripa i oko 8.000 smrtnih slučajeva povezanih s gripom.

Neki od najboljih italijanskih naučnika, Masimo Gali, Andrea Krisanti i Roberto Burioni su apelovali na sve, posebno na učenike, učitelje i one koji rade u mjestima gdje ima mnogo ljudi, da se vakcinišu protiv gripa.

“Ove sezone možemo da očekujemo uobičajen broj infekcija respiratornog trakta zajedno sa kovidom-19”, rekao je Gali, šef odjeljenja zaraznih bolesti u bolnici Sako u Milano.

“Ako uspijemo da smanjimo prenos gripa, ovo će pomoći bolnicama i urgentnim centrima da se bolje snađu. Vakcina protiv gripa ne pruža stopostotnu zaštitu, ali mnogo bi pomogla. Međutim, postoji ozbiljna briga da nećemo imati dovoljno doza”, upozorio je.

Krisanti, profesor mikrobiologije na Univerzitetu Padova, rekao je da vakcinu treba da prime svi školarci.

“Na primjer, 12-godišnje dijete ima temperaturu i kašalj, a zatim se ostatak odjeljenja i njihove porodice izoluju dok čekaju testove na kovid – to stvara ogroman pritisak na resurse. Ako bismo imali vakcinu protiv gripa, bar bismo znali s čim imamo posla, inače će se stvoriti velika pometnja”, pojasnio je.

On je predložio i da se poveća broj testiranja na 400.000 dnevno jer je “svaki asimptomatski pojedinac koji se otkrije mala pobjeda” pošto će biti izolovan i neće nesvjesno prenositi zarazu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.