Mladen Mikijelj

Istraživanje DFC-a: Većina građana smatra da EU ima pozitivan, a NATO i SAD negativan uticaj

0

Nešto više od polovine građana Crne Gore smatra da se stvari u državi kreću u dobrom smjeru, a više od trećine u lošem, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja Digitalnog forenzičkog centra (DFC), koje je sprovela agencija DeFacto Consultancy.

Teme kojima se istraživanje bavi su stavovi građana koji se odnose na strani uticaj u Crnoj Gori, njihovo povjerenje u crnogorske medije, pitanja u vezi sa medijskim vlasništvom i druge relevantne teme iz oblasti djelovanja DFC-a.

Organizovani kriminal, politička nestabilnost i ekonomska nestabilnost su glavni problemi koje građani detektuju.

Manje od dvije trećine ispitanika smatra da mediji uopšte ne utiču na njih, ali većina smatra da utiče na druge.

Prirodne katastrofe i međunarodne terorističke organizacije su dvije najveće bezbjednosne prijetnje za Crnu Goru, po percepciji građana. Slijede NATO i SAD, a na posljednjem mjestu su Rusija i EU.

Za EU velika većina kaže da je njen uticaj veoma ili uglavnom pozitivan. Slično je za Kinu, Tursku i Srbiju. Sa druge strane, većina percipira NATO i SAD da negativno utiču.

Od medija, ispitanici najviše koriste televiziju, na drugom mjestu društvene mreže, slijede portali, radio pa štampani mediji. Najveći udio građana vjeruje Radio-televiziji Crne Gore, a na drugom mjestu su Vijesti.

Građani uglavnom ne znaju ko je vlasnik medija, ali više od trećine njih kaže da im to jeste važno. Trećina ispitanika kaže da prisustvo stranih vlasnika medija doprinosi medijskoj slobodi, a većina da ne doprinosi. Skoro polovina ispitanika, njih 44 odsto, smatra da firme iz Srbije kupuju medije zbog širenja političkog uticaja, a 22 odsto zbog prilike da zarade.

Skoro polovina smatra da mediji rade u interesu političkih partija. Više od polovina smatra da partije uglavnom ili potpuno kontrolišu rad medija.

Većina građana smatra da bi Vlada i regulatorna tijela trebalo da budu odgovorni za borbu protiv širenja lažnih vijesti.

„Imamo slučaj oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici, gdje se ističe da Zapad želi Srbe okarakteriše genocidnim narodom, a i kada se birala vlada Milojka Spajića da je Crna Gora nazivana ‘Ambasadoristanom’, gdje zapadne sile biraju članice vlade i ne daju Srbima da uđu“, rekao je on.

Banović je ocijenio i da ne postoji velika zabrinutost od sajber napada, jer ta tema nije puno zastupljena u medijima.

Živković je naveo da je istraživanje rađeno na uzorku od 1.005 ispitanika u periodu od 8. do 21. aprila.

Rezultate predstavljaju Marko Banović iz DFC-a i Slaven Živković iz agencije DeFacto Consultancy.

Na pitanje novinara zašto se većina građana plaši ulaska u EU, ali da je većina smatra pozitivnom, Banović ističe „antizapadnu propagandu, ali i relativizaciju malignih uticaja“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.