Istraga uprave za sprečavanje pranja novca o finansijskim transakcijama lidera SSP: Đilasovi tragovi vode do 50 računa u 17 zemalja

2

Otkrivanje tri računa, u Mauricijusu, Švajcarskoj i Hongkongu, a na kojima lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ima gotovo 10 miliona evra, samo je vrh ledenog brega, jer postoje sumnje da je bivši gradonačelnik Beograda razradio komplikovanu finansijsku šemu kako bi svoje bogatstvo rasporedio na više od 50 konta u čak 17 zemalja sveta.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da Uprava za sprečavanje pranja novca pokreće zvaničnu istragu o Đilasovim računima u inostranstvu na osnovu dokumenata objavljenih u medijima, kao i da će tražiti podatke iz zemalja koje se spominju.

“Novosti” od prošle srijede objavljuju dokumenta koja pokazuju da je Đilas, na dan 12. decembra prošle godine, raspolagao sa najmanje tri računa izvan Srbije. Jedan u poreskom raju Mauricijusu, na ime firme Ascanius LTD (5.741.025 evra), drugi u Švajcarskoj (firma Multicom open AG, u Sosijet ženeral banci – 620.147,2 evra) i treći u Hongkongu (firma ONE IBC LIMITED, u Bank of China a iznos je 3.269.061,65 evra). Kao vlasnik ili korisnik svih ovih računa u papirima se navodi i Dragan Đilas.

Ministar Mali je juče poručio da posjedovanje ofšor kompanije nije nezakonito ako su one prijavljene i ako se na sve transakcije i novac na računima plaća porez, ali da je problem to što Đilas danima i mjesecima, tvrdi da nema račune na Mauricijusu i u Hongkongu i da novinari lažu.

– Ima mali milion ofšor kompanija kao što je “Askanijus”, koji je vezan za prodaju “Dajrekt medije”. To potvrđuje Đilasovu vezu sa Draganom Šolakom od 2014. i utaju poreza od ponovne prodaje “Dajrekt medije” za više od 52 miliona evra – rekao je Mali.

On je ukazao da je to novac građana Srbije koji je, kaže, Đilas zaradio dok je bio na vlasti trgujući sekundama i ko zna čime i iznio u poreske rajeve van domašaja poreskih organa Srbije.

Istraga će, kazao je Mali, da utvrdi da li je taj novac zaradio legalno, ali je podsjetio na Đilasovu izjavu da je prije ulaska u politiku zaradio 75.000 evra, a da je u njegovoj imovinskoj karti 25 miliona evra vrijednost nekretnina i imovine.

– Šta će vam računi u Hongkongu i na Mauricijusu ukoliko nešto ne krijete i nemate problem sa zakonom – upitao je Mali.

Upitan da prokomentariše da li su objavljene informacije kao i Đilasove tvrdnje da je riječ o falsifikovanim dokumentima, Mali je uzvratio pitanjem – da li bi ozbiljne novine kao što su “Novosti” to sebi dozvolile:

– Đilas je na pres-konferenciji odbio da odgovori na pitanje da li ima te račune i rekao je da ne želi da ide na poligraf. Ako nešto ne krije i ako nešto od ovoga nije tačno, zašto nije otišao na poligraf?

Na konstataciju da je Đilas rekao da Dojče banka na Mauricijusu ne postoji i da se tim povodom oglasila i sama banka navodeći da je krajem 2018. vratila svoju dozvolu za rad u ovoj zemlji, te da od tada na ovom ostrvu ne vodi nijedan račun za klijente, Mali je rekao da se u dokumentu koji su objavile “Novosti” ne radi o Dojče banci već o “Dojče sekjuritis Mauricijus limitid”, instituciji koja je u vlasništvu Dojče banke i koja i dalje postoji.

Mali je pokazao dokument sa listom institucija koje su u 2020. registrovane da su u vlasništvu Dojče banke, među kojima je i “Dojče sekjuritis Mauricijus limitid”, kao i izveštaj iz privrednog registra na Mauricijusu sa PIB brojem.

– To je klasična zamjena teza i ogromna laž koju je izmislio Đilas. On dovodi u zabludu građane i pokušava da na jeftin način potpuno skrene temu – rekao je Mali.

Izvor: Novosti.rs

 

2 Comments
  1. Dule komentariše

    Čovjek kao lopov (ukrao 612 milina)na slobodi a oni imaju svoje sudstvo i tužilaštvo ! I djilas ih malo malo dobije na sudu i plaćaju kazne zbog laži objavljenih u vezi njega ! Nije izgubio skoro ni jedan spor protivi njih ! Sto te ozbiljne novine to ne objave ( novosti) koliko je sporova djilas dobio protiv naprednjaka i njihovih trčkarala i koliku su mu odštetu do sada platili? A i za ove laži će odgovarati !i zbog čega borba prenosi lažne vrsti ? Znate da je laž i objavljujete ?

    2
    3
  2. Boka di Cataro komentariše

    Zbog sponzora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.