Istraga protiv Veljovića i grupe: Ne znaju zašto su poklonili 150.000 evra

0

Kontrola optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića i još 14 osumnjičenih, u petak je u Višem sudu u Podgorici odložena za 15. mart.

Osim Veljovića, optužnicom su obuhvaćeni i Aleksandar Mrkić, njegov brat Nikola Mrkić, Mujo Nikočević, Arsenije Kalezić, Stefan Bubanja, Nikola Bubanja, Željko Bulatović, Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović i Sadig Elnagar, piše „Dan“.

Terete se za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Željko Bulatović, osnivač mojkovačke firme „Montengro duvan komerc“ (MDC), a potom izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik „Montenegro tobaco company“ (MTC), sa sjedištem u Mojkovcu, kazao je na saslušanju kod specijalnog tužioca da je ideja da se kupi magacinski prostor u Slobodnoj zoni Luke Bar potekla od Aleksandra Aca Mrkića.

Bulatović je rekao da je firmu MDC osnovao 2009. ili 2010. godine, da je bio i izvršni direktor, ali samo jednu godinu. Nakon toga, 2011. godine, na mjesto izvršnog direktora imenovan je Dragomir Begović, a on je ostao osnivač i vlasnik te firme. Begović je preminuo početkom marta 2020. godine.

– Ova promjena je izvršena jer sam ja odlučio da neću više da budem osnivač preduzeća „Montenegro duvan komerc“. U trenutku kada sam ja obrisan kao osnivač i vlasnik preduzeća MDC, što u novcu, što u robi, u tom preduzeću ostalo je oko 150 hiljada evra. Kada sam obrisan kao vlasnik niko mi nije platio, niti nadoknadio tih 150 hiljada evra koje sam ostavio. Taj novac i roba u toj vrijednosti ostali su u firmi i ja sam to poklonio Begović Dragomiru, a zašto sam mu poklonio toliku vrijednost ne umijem da objasnim. U vrijeme kada sam poklonio ovih 150 hiljada Begović Dragomiru, nijesam imao para na mojim privatnim računima i inače sam konstantno prazan i nijesam imućan, niti imam stanova, niti skupih kola – ispričao je Bulatović.

On je na saslušanju kazao da je početkom 2020. godine kao izvršni direktor u MDC došao Velimir Peković.

U svojoj odbrani datoj pred Specijalnim državnim tužilaštvom 15. oktobra 2020. godine ispričao je da je tokom 2018. godine Begović došao do saznanja da se prodaje magacinski prostor preduzeća „Ripšped“ u Slobodnoj carinskoj zoni.

– U tom pravcu je pojasnio i da je Aco Mrkić rodonačelnik ideje da fabrika duvana u Mojkovcu mora imati svoj magacin u Luci Bar, a za izvoz cigareta koji se proizvode u fabrici u Mojkovcu, i to u slučaju da se zaključi ugovor sa inokupcima, kao i da je provjerama utvrdio da se finansijski ne isplati kupiti zemljište u Luci Bar i na njemu graditi svoj magacin, jer bi samo dokumentacija koja je neophodna da bi se započela gradnja magacina koštala više nego da se kupi gotov magacin. Aco Mrkić se raspitao i došao do saznanja da „Ripšped“ prodaje ovaj magacinski prostor, a nakon toga je došao kod njega i bukvalno ga je pitao da li poznaje neku odgovornu fizičku osobu koja će na svoje ime kupiti taj magacinski prostor. Takođe, Aco Mrkić mu je rekao da je uslov „Ripšpeda“ bio da taj magacinski prostor kupi fizičko lice, a kao razlog zašto taj magacinski prostor treba da se vodi na fizičko lice, Aco Mrkić je rekao da je to finansijski povoljnije jer je puno veći porez ako se vodi na pravno lice i procedura je puno složenija i skuplja kada se magacin vodi na pravno lice, a ovo s obzirom na to da se Luci moraju plaćati dažbine za taj magacinski prostor u vidu licenci i drugih odobrenja – piše u optužnici SDT-a.

– Na sve naprijed navedeno, on je (okrivljeni) Acu Mrkiću rekao da ne poznaje nijednu pošteniju osobu od svoje supruge Dušice i tada mu je rekao da bi ona mogla da na svoje ime kupi taj magacinski prostor, te da je on Aca Mrkića pitao iz kojih sredstava će se kupiti taj magacin, a on (Aleksandar Mrkić) mu je rekao „od novca dobijenog od jednog zakupca“, ali nije mu pominjao kako se zove taj zakupac i nije mu rekao, niti objašnjavao kako će pare doći i na koji način. Takođe, naveo je da je stupio u kontakt sa Mićom Perovićem, a prethodno je provjerio ko je firma koja je vlasnik toga magacinskog prostora i druge detalje, i sreo se s njim u jednom restoranu gdje su raspravljali o nekim detaljima vezano za ugovor – navodi se u optužnici SDT-a.

Bulatović je kazao da su se on i Perović nakon prvog sastanka vidjeli dva puta, da bi tek na trećem sastanku bila dogovorena cijena od 150.000 evra za pomenuti magacinski prostor.

– Naveo je i da mu je objasnio da nema gotovog novca, već da će kupoprodajna cijena biti isplaćena iz zakupa, što je on i prihvatio, ali njega nije interesovalo odakle potiče novac, već da dobije novac što brže. Nakon ovoga, kod notara je zaključen ugovor o kupoprodaji između preduzeća „Ripšped“ i Bulatovićeve supruge Dušice. Prije zaključenja ugovora on je dobio jedan poziv od osobe koja se predstavila da zove u ime jedne bugarske firme i da se interesuje za zakup poslovnog prostora, i on je to odmah povezao sa ovim magacinskim prostorom, i kada je to rekao Acu Mrkiću, on mu je rekao da o tome ne zna ništa. Što se tiče Sadiga Elnagara i Bačilović Nikole, oni su ga telefonom kontaktirali prije nego što je zaključen ugovor o kupoprodaji magacinskog prostora sa „Ripšpedom“ i onda je jedan od njih došao u Kolašin i tada mu je rekao da je došao po preporuci svog špeditera Predraga Veljića – navodi se u tužilačkim spisima.

Bulatović je rekao i da mu nije poznato zašto su po ugovorima o zakupu koji su zaključeni sa njegovom suprugom uplaćivali iznose ispod 15.000 evra i da ne zna bilo kakvu razliku u tome hoće li neko uplatiti više ili manje od 15.000 evra.

Okrivljena Dušica Bulatović je u svojoj odbrani pred specijalnim tužiocem navela da nije član nikakve kriminalne organizacije i da nikada nije postupala po bilo kakvim uputstvima Arsenija Kalezića.

– Dalje je navela i da ne poznaje nikog od ovih lica osim Bulatović Željka, koji joj je suprug, a upoznala je Bačilović Nikolu i Sadiga Elnagara. Nadalje, objasnila je da to što se tiče onoga što joj se stavlja na teret u vezi sa pranjem novca apsolutno nije tačno, te da smatra da nikome nije pomagala da opere bilo kakav novac, a u pogledu ovog magacinskog prostora u Luci Bar, Slobodna carinska zona, sve oko dogovaranja kupovine tog prostora završavao je njen suprug Željko, koji je pregovarao sa Mićom Perovićem – navodi se u optužnom aktu.

Kazala je i da je dogovor sa Bačilovićem i Elnagarom bio da odmah uplate cjelokupnu sumu novca za zakup magacinskog prostora, ali oni to nisu uradili, već su u više navrata uplaćivali po 10 ili 15 ili 12 hiljada evra, koji novac je ona prebacivala sa svog računa na račun „Ripšpeda“.

– Pojasnila je i da je tačno da su Bačilović i Elnagar na njen račun uplatili ukupno po 52.000 evra, mada je dogovor bio da plate odjednom 20.000 evra, koliko je ugovorena zakupnina, a zašto su oni uplaćivali ostatak novca preko 20.000 evra nije znala i nikad nikoga nije pitala vezano za to – piše u optužnici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.