Istraga protiv četiri mladića: Falš pasoš, pa pištolj u glavu

0

Četvorica muškaraca iz Crne Gore najprije su od ruskog državljanina uzeli novac kako bi mu napravili falsifkovani pasoš, a potom su mu zakucali na vrata, predstavili se kao policajci, pokazali mu napravljenu lažnu putnu ispravu i prijetili pištoljem da će ga uhapsiti ako im ne preda još 100.000 eura.

To piše u spisima Višeg državnog tužilaštva protiv Nikšićana Dragoljuba Mićovića (39), Nikole Radovića (26) i Balše Kosovića (26) i Pljevljaka Gojka Čavića (50).

Terete se za pokušaj iznude.

Njih četvorica uhapšeni su 7. septembra u policijskoj akciji, kada je dvadesetčetvorogodišnji Rus A. M. (24) navodno trebalo da im preda ostatak novca.

10.000 dolara Rus je četvorici osumnjičenih dao već sredinom jula, a potom sredinom avgusta još 13.600 dolara i fotografije za lažni slovenački pasoš, piše u spisima Višeg državnog tužilaštva…

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda, prije dvije noći odredio je pritvor do 30 dana Mićoviću, a ostalima su izrečene mjere obaveznog javljanja policiji i zabrana napuštanja mjesta prebivališta.

U tužilačkim spisima objašnjeno je da je Čavić tog ruskog državljanina sredinom jula upoznao sa Kosovićem, predstavljajući ga kao osobu koja će mu za 20.000 eura pribaviti falsifikovana dokumenta.

Objašnjeno je da im je odmah dao 10.000 dolara, a potom sredinom avgusta 13.600 dolara i fotografije za lažni slovenački pasoš:

“Nakon čega su 20. avgusta u stanu oštećenog… Kosović, Radović i Mićović, i to Radović i Mićović sa pištoljima u ruci, čije cijevi su bile uperene u glavu oštećenog, govorili – ‘Policija, policija’, zatim je jedan od njih usmjerio cijev pištolja u pravcu glave oštećenog, uzeo ga za tijelo i spustio ga, govoreći mu – ‘Na pod, na pod’, nakon čega je jedan od okrivljenih oštećenog počupao za kosu i tako mu podigao glavu, pokazao mu pasoš sa njegovom slikom i drugim imenom i prezimenom, govoreći mu da je lažan, da je on ruski terorista, da sve znaju o njemu, da će završiti u zatvoru, nakon čega su mu pretresli stan i iz lap-topa uzeli 11.400 dolara i 300 eura, a iz džepa oštećenog 200 eura. Novac i dokumenta su stavili pored njega, slikali ga i pitali koliko je platio lažna dokumenta, odakle mu lap-top i dva telefona, ima li otvoren žiro-račun u banci, koliko ima novca na računu. Na kraju su mu rekli da će mu, kao policajci, završiti da ne bude krivično gonjen zbog lažnog dokumenta, ukoliko im za to da 100.000 eura”, piše u spisima.

Osumnjičeni su mu nakon toga zaprijetili da ne smije napustiti Crnu Goru i dali mu rok od sedam dana da im preda novac.

Istog dana, piše, ponovo mu je prijetio Kosović – poručujući da će iznos biti veći ako izađe iz države, a onda su ga danima pozivali i tražili 50.000 eura da “izbrišu” spise iz policije.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.