Istoričar Predrag Marković: NATO bombardovanje SRJ bio je zločin protiv mira

0

Istoričar i potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Predrag Marković obratio se medijima povodom 20 godina od NATO agresije na SRJ.

– Napasti zemlju u srcu Evropu ili bilo gdje sa tolikom nesrazmjernom silom i sa toliko neselektivnim uništavanjem ciljeva, to ne može drugačije da se opiše nego kao zločin protiv međunarodnog prava – istakao je Marković za RTS.

Marković je rekao da nije bilo humanitarne intervencije, već da su oni u hodu došli do te definicije jer je javnost, naročito u Njemačkoj i Francuskoj, počela da se komeša, jer je 80 odsto albanskih izbeglica pobjeglo od bombardovanja.

– Na pocetku rata je još ogromna većina Albanaca bila kod kuće, a onda su tokom rata bježali od ratnih dejstava i zapadne sile su u hodu došle na ideju da su oni pokrenuli uništavanje Srbije da bi spasili izbjeglice – kaže Marković.

Prema njegovim riječima, to je laž, jer 24. marta te izbjeglice nisu postojale.

Dvadeset godina kasnije, Marković smatra da je problem u tome što se velike sile malo stide tog svog ponašanja i tamo niko ni na koji način ne obilježava taj događaj kao trijumf NATO pakta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.