Istoričar Aleksandar Raković: Milo Đukanović je očajnik koji se grčevito bori da sačuva vlast!

2

Crna Gora je prije nekoliko dana ušla u građanske sukobe koje je proizveo Đukanovićev režim, a da li će se iz toga razviti građanski rat, zasada još ne znamo. Milo Đukanović je očajnik koji se grčevito bori da sačuva vlast, nakon što je napravio kardinalnu grešku i nametnuo usvajanje razbojničkog zakona kojim bi trebalo da se opljačka imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Pored toga, taj zakon ističe namjeru crnogorskog režima da istjera SPC sa njenih, osam vjekova dugih, kanonskih teritorija u Crnoj Gori.

Ovako istoričar dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik u Institutu za noviju istoriju Srbije, za “Novosti”, komentariše aktuelne događaje u Crnoj Gori. Privođenje vladike Joanikija i sveštenika SPC za njega je, kako kaže, bilo očekivano, budući da se “sasvim uputio u konvertitsku psihologiju predstavnika crnogorskog režima”.

– Na veliki praznik Svetog Vasilija Ostroškog, već decenijama, iz godine u godinu, organizuju se litije u Nikšiću, na kojima se okupljaju desetine hiljada ljudi. Ove godine, upravo zbog epidemioloških mera, litija nije bila zakazana, već se dogodila spontano, jer pravoslavni hrišćani vjeruju u isceliteljsku snagu Svetog Vasilija – kaže Raković. –

Pošto su se u Nikšiću prije nekoliko dana, na taj praznik, ispred crkve tiskale hiljade i hiljade ljudi, nije bilo drugog rješenja osim da vladike Amfilohije i Joanikije, zajedno sa sveštenicima, stanu na čelo litije i vjernog naroda. To su bile veličanstvene scene od kojih svakom vjerujućem čovjeku zastaje dah.

– Pošto je došlo do pobune srpskog naroda i pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, koja se prikazala kroz veličanstvene litije i brilijantnu omladinsku kontrakulturu, režim je epidemiju virusa korona dočekao kao spasonosnu po sebe – kaže Raković.

Osobe bliske režimu nisu u javnosti krile radost što im je ta “viša sila”, kako su sami nazvali pošast korone, pomogla da stanu litije.

Vjerujete li da je vladika Joanikije priveden zbog mjera ili je crnogorska vlast iskoristila epidemiju da žestoko udari na SPC?

– Đukanovićev režim, koji je smatrao da je insceniranim epidemiološkim mjerama zaustavio SPC i održavanje litija, za ovo dešavanje naroda našao je krivca u nadležnom eparhijskom arhijereju, episkopu Joanikiju, i nikšićkom sveštenstvu. Vladika Joanikije i sedmorica sveštenika su uhapšeni i stavljeni u pritvor. Đukanović i njegovi sledbenici žele da unište svakog onog ko ih podsjeća na to ko smo svi zajedno nekada bili, što oni više nisu, a mi jesmo – Srbi. Tek će vidjeti koliko je vladika Joanikije tvrd orah.

Crnogorski režim tvrdi da već desetak dana nema zaraženih kovidom 19, a okupljanja vjernika se i dalje smatraju epidemiološki rizičnim?

– Da bi spasao turističku sezonu i preko nje punio osiromašeni budžet, režim je naprečac Crnu Goru proglasio “korona-fri destinacijom”, kako bi pokušao da privuče makar dio zapadnih turista. Bez moralnog kriterijuma, režim je preko nekih zapadnih agencija počeo da reklamira Crnu Goru kao destinaciju za koju neće biti potrebno nikakvo testiranje na virus korona. I ti pozivi su upućeni turistima iz zemalja sa stotinama hiljada zaraženih, što predstavlja ogroman zdravstveni rizik za sve građane Crne Gore. U stvarnosti, režim je koristio epidemiološke mjere da bi spriječio održavanje litija, a zapadnim turistima prikazao Crnu Goru kao destinaciju gdje nema nikakvih političkih tenzija. Poznato je, naime, da zapadni turisti ne idu da ljetuju na lokacijama koje u sebi nose rizik.

Da li je ovo što se danas zbiva u Crnoj Gori proizvod identitetskog inženjeringa koji pominjete u vašoj knjizi “Crnogorski separatizam”?

– Naravno da jeste. Riječ je, dakle, o konvertitskom kompleksu i kulturološkoj inferiornosti koje nosioci kvaziidentiteta crnogorske nacije imaju prema onima koji su ostali Srbi. Takozvana crnogorska nacija temelji se isključivo na negaciji srpskog identiteta. Riječ je o nedovršenom, a sasvim opakom identitetskom inženjeringu kojim su inostrani planeri, svako iz svojih pobuda, Crnogorce htjeli da istrgnu iz srpstva. Crnogorska nacija nije nastala u složenom istorijskom procesu, jer je u drugoj polovini 19. veka i prvoj polovini 20. veka idejno oblikovana u kabinetima Rima, Beča, Zagreba i Moskve, a ne u Crnoj Gori. Te trase katkad su se prožimale, a katkad razdvajale. Između njih postoji kontinuitet, s tim što je komunističku Moskvu vremenom smijenio Vašington.

Da li crnogorski separatisti pored toga što crpe ideje, kako vi to kažete, iz rimokatoličkog klerikalizma i hrvatskog pravaštva, to rade i zato što imaju njihovu prećutnu pomoć?

– Crnogorski separatisti danas idejno šetaju od rimokatoličkog klerikalizma, zapadne civilizacije i hrvatskog pravaštva do komunističke ideologije, pa tako ukrug. Taj krug podsjeća na šetnju u samovoljno odabranom mentalnom zatvoru, kao bijegu od sopstvenog srpstva i pravoslavlja. Pomoć koju crnogorski separatisti dobijaju od Hrvata je suštinska, jer je crnogorski separatizam samo izdanak pravaško-frankovačke ideologije. Pisci crnogorske separatističke orijentacije su nastavljači Ante Starčevića, Ive Pilara, Milana Šuflaja, Krunoslava Draganovića, Dominika Mandića i drugih. Kod njih ne postoji ništa originalno.

U “Crnogorskom separatizmu” navodite da je od Ante Starčevića do Mila Đukanovića pun kontinuitet.

– Milo Đukanović je krajem 2018. konačno i priznao da treba razvijati “crnogorski domovinski identitet”. Time je sebe stavio u red sa Savićem Markovićem Štedimlijom i Sekulom Drljevićem, dvojicom crnogorskih ustaša koji su bili desne ruke Ante Pavelića za pitanja satiranja i rasrbljavanja Srba zapadno od Drine kao i u Crnoj Gori.

 Smatrate li da neslaganje tamošnje vlasti i predstavnika SPC mogu da se prevaziđu, ili je kompromis nemoguć?

Čitav kontekst sugeriše da bi turisti iz Srbije i Srpske trebalo da izbjegnu letovanje u Crnoj Gori ove godine, iz nacionalnih interesa, ali i zdravstvenih razloga – naglašava Raković.

Srbija bi trebalo da promisli ima li načina da se pomogne Srbima na primorju koji će biti pogođeni slomom turističke sezone.

– Voleo bih da griješim, ali smatram da je nemoguć kompromis SPC sa Đukanovićevim režimom. To bi bilo isto kao kada bi srpski narod našao kompromis sa Antom Pavelićem. Đukanovićev projekat “Crnogorske pravoslavne crkve” po karakteru je istovjetan Pavelićevom projektu “Hrvatske pravoslavne crkve”.

Ako nema nijednog vladara iz dinastije Petrović-Njegoš koji nije htio da se objedini srpstvo, na osnovu čega se onda tvrdi da je crnogorska nacija bila posebna u 19. vijeku?

– Tvrdnje da je crnogorska nacija postojala u 19. veku su fantazmagorije. To nisu čak ni bajke ni basne, jer bajke i basne imaju namjenu da pouče. Istoričarima je jako teško da se bave istorijom crnogorske nacije, jer za nju nema istorijskih izvora. Takozvana crnogorska nacija je političko-socijalni konstrukt, pa se u tom smislu može proučavati, kroz multidisciplinaran pristup, i iz aspekata istoriografije. Što se mene tiče, ne dovodim u pitanje da svako svoj identitet treba da iskazuje u skladu sa sopstvenim osjećanjima. Međutim, to ne može da ospori pravo drugima da daju iskaz o takvom identitetu. Dakle, ne priznajem autentičnost crnogorske nacije, jer sam siguran da ona nema nikakav sadržaj. Smatram je anomalijom. Ne postoji kolektivitet, osim neopipljiv i maglovit, koji je vezan sponama projektovanog identiteta.

Ranije ste govorili da je Crna Gora jedina država na svijetu za koju se mogu utvrditi dan, sat, minut i sekund stvaranja nacionalnog identiteta…

– Totalitarne ideologije su bile najplodnije tlo za sijanje hipoteza o identitetu Crnogoraca koji nije srpski. Crnogorska nacija se temelji na oktroisanim odlukama o njenom uspostavljanju od strane fašista – 12. jula 1941. i komunista – 1. maja 1945. Ne postoji bilo koja druga nacija na svijetu za koju se mogu utvrditi dan, sat, minut i sekund stvaranja osnova nacionalnog identiteta.

Zbog čega vam je u avgustu prošle godine bio zabranjen ulazak u Crnu Goru?

– Ulazak u Crnu Goru mi, navodno, nije zabranjen od 21. avgusta 2019, ali ko crnogorskom režimu uopšte može da vejruje? Naime, crnogorski premijer Duško Marković je svojevremeno kazao kako ne postoje spiskovi srpskih intelektualaca kojima je zabranjen ulaz. Samo nekoliko dana kasnije, granični policajac je doturio spisak sa imenima nas četvorice kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, kako bismo bili spriječeni da govorimo na svečanim akademijama povodom 100 godina oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda i stvaranja jugoslovenske države.

Da li se vaše knjige tamo neometano prodaju?

– Koliko sam upoznat, knjiga “Crnogorski separatizam” prodaje se u Crnoj Gori u knjižarama čiji su vlasnici institucije i ustanove iz Srbije. Kako je stizala na rafove, brzo je rasprodavana. Neuništiv je duh srpstva u Crnoj Gori. Uveren sam da je jedini održivi okvir stvaranje federativne države koju bi činili Srbija, Crna Gora i Srpska, a vrata ne bi trebalo da budu zatvorena za Makedoniju.

2 Comments
 1. Kafanski filozof komentariše

  Nece Milo dugo!. Znojavac vec pakuje kofere!.
  Crnogorci su rigorozniji od Beogradjana!.
  Bice Milo sredjen pre 5-og Oktobra!.

  4
  1
 2. Цг komentariše

  Мило се сакрио у мишију рупу. А Марковић чита своје говоре полиписмених савјетника! Сад спремају славље и смишљају како опет Србе да напдну. Најјача би бомба била да сви пођемо на прославу независности са транспарентом НЕДАМО СВЕТИЊЕ

  2
  2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.