Ispovijest pomorca koji je u izolaciji u kasarni Zoganje: Paučina, pauci, zarđali kreveti i čudne fleke po zidu!

4

Dolazak u karantin, nevjerica, paučina ispod kreveta, pauk sa još nekim društvom na krevetu, rđa svuda oko mene, imam čak i cimera, necivilizovana zabit, čudne fleke po zidovima, pod ne mogu da definišem možda ćete vi moći a treba zaspati nakon dugog putovanja.

Ovim riječima, u razgovoru za Borbu, svoju ispovijest počinje jedan od crnogorskih pomoraca koji je smješten u izolaciju u kasarni Zoganje kod Ulcinja.

“Na graničnom prelazu smo čuli da idemo u dobar karantin, sve novo i čisto sa humanim uslovima pa se pitam da li nam je sanitarna inspektorka pričala bajku pred spoavanje da lakše zaspimo ili gospodja nije uopšte upućena u koji karantin nas šalje.

Vratiću se na početak pandenije covid 19, kolektivni haos, sprovodjenje mjera i karantina. Na brodu koji se sam po sebi bio karantin za posadu jer nijesmo imali kontakt sa kopnom i trecim licima, imali smo zaista dobre uslove (za kompaniju Carnival sve pohvale).

Karantin je podrazumijevao da budemo sami u sobama, držimo socijalnu distancu, poštujemo pravila ponašanja po preporukama SZO, bili su nam individualno dostupni sadrzaji broda , brinulo se o nama na visokom nivou kako po pitanju hrane, higijene, dobrih uslova boravka tako i konstantno praćenje našeg zdravstvenog stanja.

Više od dva mjeseca smo u takvoj vrsti izolacije, nijesmo imali pozitivnih slučajeva virusa i nakon više od 80 dana karantina sretan što je kompanija Carnival o svom trošku našla i oraginizovala najbezbjedniji način da se vratimo u svoju državu. Dolaskom na granični prelaz Debeli brijeg poželio sam da se vratim na brod. Prvi korak na tlo Crne Gore novinari mi se unose u lice da dam izjavu (o čemu??? ), zamolio sam da se sklone, gledam dešavanja oko sebe i ne vjerujem.

Socijalna distanca ne postoji kao da nikada nijesu ni čuli za nju, date papire popunjavamo sa uniformisanim licima na koferima, inspektori , graničari, policajci , sve to zbijeno jedno do drugog, bez poštovanja mjera… i onda me oni koji ne poštuju mjere preporuke šalju u karantin iz bajke.

Kada god bi se vraćao sa putovanja u svoju drzavu osjećaj je bio jedinstven, osjećaj pripadnosti, sigurnosti, radosti. Sinoc sam osjećao tugu, razočaranje, nesigurnost i ako imam dosta privatnih razloga za radost svojim dolaskom. Tužno ali istinito da priznam sebi da je neka druga država bolje i civilizovanije brinula o meni od moje države, da dolaskom u Crnu Goru ne dobismo ni flašu vode ni dobrodošlicu.

Istina, nijesu branili da odemo do obližnje pumpe da kupimo sve sto nam treba i da imamo nesmetan kontankt sa trećim licima. Ponovo se pitam da li idem u karantin da sebe zaštitim ili ljude sa kojima treba da budem u kontaktu jer ponašanje koje sam sinoć sreo ne liči na pravila SZO. Dobismo ekskluzivan karantin i sendvič nakon dolaska u karantin.

Vodu i dalje niko ne pominje a čini mi se da smo zemlja prirodno bogata vodama. Na insistiranje da nam donesu vodu , dobili smo po flašu od 1,5 l po sobi tj na dvije osobe ali bez čaša. Sada imam vodu ali ne znam kako da je popijem jer je to voda i za mog cimera i za mene.

Napominjem da smo u karantinu više od 80 dana, da imamo potpisan papir dr kompanije Carnival da poslednjih 15 dana niko nije imao simptome ni povišenu temperaturu, svjestan situacije i po preporuci priznatog doktora kompanije tražim od inspektorke samouizolaciju jer imam uslove za to, zahtijevam dodatno testiranje ako je potrebno koje bih sam platio ali odgovor je karantin. Čak je nije ni interesovao ponudjeni papir ljudi koji su toliko vremena brinuli o nama i zdrave nas doveli kući.

Zaključak mojeg pozdrava odgovornima za sprovodjenje u karantin je da ukoliko se na samom graničnom prelazu nijesam zarazio covid- om 19 u karantinu su velike šanse shodno uslovima, higijeni i hrani da dobijemo neku drugu zaraznu bolest.

Nadam se da odgovorni iz Instituta za javno zdravlje i NKT a znaju kakvu bakteriološku opasnost po zdravlje imaju ovakvi ambijenti pogotovo kada je hrana u pitanju koju nedklarisanu dobijamo u paketiće i jedemo na krevetu ili možda i oni misle da je kasarna Zoganje novonapravljeni objekat u kojem je sve čisto, novo i uredno.

4 Comments
 1. Kafanski filozof komentariše

  Ziveo NKT!.
  Ziveo savremeni, evropski , gradjanski, demokratski, Montenegro!.
  Ziveo ekonomski tigar!.
  Ziveo vladar Milo i njegove fukare!.
  Zivela prva i druga familija!.
  Jbg. neki jos uvek misle da je sve dobro, a kad se probude?….

  24
 2. Steve komentariše

  Iskustvo ovog gospodina me ne iznenadjuje. To sto je on iskusio iskusi svako ko provede neko vreme živeći na zapadu a o strancima da ne govorimo. Balkanci o sebi misle kako su kulturni, civilizovani uredni itd. Vecina neshvata da se kultura higijena nacije ne ogleda u stanovima, kucama, skupim ulickamim automobilima kolekcijom skupih satova, cipela, tašni već pikavcima na plažama (poznanik Canadjanin oženjen Crnogorkom reče na plažama više pikavaca od peska) djubretom bačenim pored puteva i kanti za smece, cistocom javnih WC-a urednoscu hodnik ,stepeništa po zgradama. Kultura je kad shvatiš kada ti se neko ljubazno obrati da ne pokušava da ti se nabaci. Kultura je kada ti se neka osoba unapred izvine sto na javnom mestu mora da ti se približi da bi prošao pored tebe.
  Kultura je kad nisi TRAKTORISTA

  5
  1
  1. Traktorist komentariše

   😂🤔 Nije fer,

   3
   1
 3. Traktorist komentariše

  Ljudima je trebalo pojasniti upotrebu wc, ne zapišavati zid kroz pendžer nanišani đokicom.

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.