Ispod slojeva lave, nedaleko od Pompeje otkrivene netaknute ceremonijalne kočije!

0

Tokom iskopavanja oko jedne prigradske vile izvan sjevernih zidina drevnog grada Pompeje, arheolozi su došli do izvanrednog otkrića ceremonijalnih kočija na četiri točka koje su sačuvane ispod slojeva okamenjene lave u gotovo izvornom stanju.

Velika svečana kočija na četiri točka, zajedno sa gvozdenim djelovima, prelijepim ukrasima od bronze i lima, ostacima mineralizovanog drveta i otiscima organskih materijala (od užadi do ostataka cvjetnog ukrasa), otkrivena je u gotovo izvornom stanju u tremu nedaleko od jedne patricijske vile u kojoj su još 2018. godine pronađeni ostaci tri kopitara, uključujući i još uvijek upregnutog konja.

Kako ističu arheolozi, ovo je izuzetno otkriće, ne samo zato što obogaćuje saznanja o istoriji konkretne vile i poslednjim trenucima života onih koji su je nastanjivali, već i pruža i daleko širu sliku za razumijevanje drevnog svijeta, prije svega zato što ovako nešto do sada u Italiji nikada nije otkriveno u ovom stanju očuvanosti.

Iskopavanja koja su vršena tokom poslednjih mjeseci zahtijevala su pažljivo planiranje interdisciplinarnog tima koji su činili arheolozi, arhitekte, inženjeri, restauratori, vulkanolozi i posebno obučeni radnici, ali takođe, kako se sa iskopavanjima napredovalo timu su se pridružili i arheobotaničari i antropolozi.

Od samog početka radova na iskopavanju prostorije u kojoj je otkrivena kočija, članovi tima su bili svjesni da je u pitanju veoma značajno nalazište: u pitanju je bio dvospratni trem koji se nalazio u dvorištu vile i kome je drveni krov bio u cjelini karbonizovan.

Naučnici su uspjeli da mikroiskopavanjima oslobode grede sačuvane gotovo u cjelini. Ceremonijalna kočija do koje su se na kraju probili arheolozi je nekim čudom bila pošteđena kada su se zidovi urušili i na njih pao krov prostorije.

Na osnovu podataka koji su do sada zabilježeni i nekoliko drugih arheoloških tragova otkrivenih do danas, pronađeni artefakt je identifikovan kao pilentum, kočija koju su u drevnom Rimu koristile elite u ceremonijalnim prilikama.

Na vrhu gvozdenih točkova, povezanih naprednim mehanizmom, naslanja se lagana kočija (0,90 do 1,40 m), ili glavni deo kočije, na kojoj se nalazilo sedište, okruženo metalnom rukohvatima i naslonom, za jednu ili dve osobe.

Kočija je sa obe strane ukrašena obojenim graviranim bronzanim limom i drvenim pločama obojenim u crvenu i crnu boju, a na poleđini se nalazi bogato ukrašena površina sa tri različita niza bronzanih i limenih medaljona sa figurativnim prikazima.

U medaljonima koji su postavljeni u bronzane listove i okruženi ukrasnim motivima, ugravirane su muške i ženske figure u erotskim scenama. Posle arheobotaničkih analiza utvrđeno je da su ukrasni elementi od drveta urađeni od bukve i da su bili pričvršćeni malim ekserima.

Ova vrsta kočije je u potpunosti jedinstvena u Italiji, ne samo zbog svog stanja očuvanosti, već i zato što nije kočija koja se koristila za prevoz poljoprivrednih proizvoda ili za svakodnevne aktivnosti.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.