Island – zemlja koja ima najbolja roditeljska prava

0

Island je zemlja koja ne samo da poštuje mama kao žene koje brinu o porodici već je i najbolje mjesto za zaposlene roditelje.

Od 1. januara ove godine odsustvo zbog njege novorođenčeta je produženo na 12 mjeseci i važi za oba roditelja, pa i majke i očevi koriste ta roditeljska prava, čak 90% očeva.

U tih 12 mjeseci, svaki roditelje ima pravo da iskoristi po pet mjeseci a dva mjeseca se odnose na zajedničku brigu o detetu. Svojih pet mjeseci tata ne može da prenese na mamu i obrnuto.

Zakon predviđa i da roditelji, u dogovoru sa poslodavcem, mogu produžiti roditeljsko odsustvo, uz određeno smanjenje plate a to se može primenjivati do djetetove osme godine.

Tokom roditeljskog odsustva ugovor o radu i sva stečena prava se ne mogu mijenjati.

Briga o bebama se vidi na svakom koraku. One su svuda dobrodošle: na poslu ili na fakultetu, pa i na parlamentarnom zasjedanju. Islanđani se drže pravila da bebe moraju da ostanu blizu majke tokom prve godine života.

Na Islandu se porođaj obično odvija u bolnici sa babicama i dežurnim ljekarom i to se ne naplaćuje dodatno jer spada u dio zdravstvenog sistema.

Međutim, sve više žena želi da se porodi kod kuće i ako se na to odluče u tome će im pomoći dvije babice. Porođaj se odobrava samo ako ne postoji veći rizik za mamu i bebu.

Carski rezovi su na Islandu rijetki, u poređenju sa drugim zemljama, i primjenjuju se samo ako postoje određene komplikacije.

Babice su posebno cijenjene u ovoj zemlji jer su tu za sva pitanja i sve vrste pomoći i one u prvih pet dana svakodnevno posjećuju porodilju. Nakon toga će iz lokalnog zdravstvenog centra dolaziti medicinska sestra.

 

Izvor: DDL
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.