17. 10. 2018. - 1:33

FLEŠ

Iran: Niko više ne vjeruje SAD

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif rekao je danas da je teško zamisliti pregovore sa SAD u koje “više niko nema povjerenja”, dan posle ponovnog uvođenja američkih sankcija Teheranu.
“Zamislite pregovore sada, kako bismo mogli da im vjerujemo? Amerika neprestano pravi zaokrete, niko više ne može da im vjeruje”, rekao je Zarif novinarima.
Vašington se u maju povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom i tvrdi da želi da izvrši “maksimalni pritisak” na Iran putem novih sankcija.
Ipak, predsjednik Donald Tramp je više puta nagovijestio da je spreman da pregovara.
“Sada, kad održavamo maksimalni ekonomski pritisak na iranski režim, ja sam i dalje otvoren za sveobuhvatniji sporazum koji bi se ticao svih štetnih aktivnosti Irana, iranskog raketnog programa i iranske podrške terorizmu”, naveo je predsjednik SAD u ponedeljak.
Zarif, pak, tvrdi da “ranije niko nije podržavao Iran a asada ga podržavaju sve zemlje svijeta”.
Evropljani, takođe potpisnici nuklearnog sporazuma, izrazili su rješenost da očuvaju taj sporazum i “zaštite evropske firme koje legitimno posluju s Iranom”.
Prvi talas američkih sankcija stupio je na snagu juče i podrazumijeva blokadu finansijskih transakcija i uvoza sirovina, kao i kaznene mjere u sektorima kupovine automobila i aviona.
Drugi talas sankcija, u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *