IPA tim Glavnog grada prezentovao projekat Sponge city finansiran iz EU fonda

0

IPA tim Glavnog grada predstavio je projekat SpongeCity koji se finansira iz sredstava evropskih fondova. Projekat SpongeCity nastoji da preduprijedi i ublaži negativne posljedice klimatskih promjena, primjenom inovativnog rješenja zasnovanog na konceptu tzv. gradova sunđera, koji sakupljaju vodne resurse iz prirode i ponovo ih koriste.

Kroz projekat SpongeCity , Glavni grad će imati priliku da kroz umrežavanje sa Dunavskom regijom stekne znanja i vještine potrebne za primjenu ovih rješenja u upravljanju vodnim resursima. Takođe, projekat omogućava i opremanje urbanih cjelina u Dunavskoj regiji alatkama za sprovođenje mjera u upravljanju vodnim resursima, što će kasnije biti korisno prilikom implementacije projekta u Podgorici.

Direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Dušica Brnović pozvala je tim koji realizuje projekat SpongeCity da posjeti ovu instituciju kako bi projektne aktivnosti predstavili njihovom osoblju, te s njima razgovarali o konkretnoj saradnji.

Golub Ćulafić iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju izrazio je radost zbog toga što se u Podgorici realizuje projekat koji prepoznaje izazove s kojima se suočavamo u zemlji karsta, a jedan od njih je resursni paradoks da uprkos obilnim padavinama ne raspolažemo potrebnom količinom vode jer je nenuspijevamo zadržati.

Marko Đukanović iz Službe zaštite i spašavanja se nadovezao prjmjetivši da bi predložena rješenja bila od velike pomoći u zaštiti vrijednih prirodnih resursa kakve su gradske park šume na Gorici i na Ljuboviću.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Službe zaštite i spašavanja, Vodovoda i kanalizacije, NVO “Biciklo.me” i Green home.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.