Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu

0

Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i dostizanja Agende 2030.

To je poručeno na otvaranju prve Akademije za finansiranje Ciljeva održivog razvoja za učesnike i učesnice iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, koja je organizovana tokom dva dana u Baru.

“Prepoznajući finansiranje kao ključni faktor za unapređenje održivog razvoja po mjeri čovjeka, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuo je Akademiju za finansiranje Ciljeva održivog razvoja 2022. godine. Ova platforma, koja je sada otvorena za ekonomije Zapadnog Balkana, olakšava razmjenu iskustava i najboljih praksi, podstičući saradnju među vladama, privatnim sektorom i međunarodnim finansijskim institucijama. U saradnji sa Ministarstvom finansija Crne Gore, UNDP u Crnoj Gori organizovao je događaj uz podršku globalnog Centra za održivo finansiranje UNDP-a, Regionalnog centra UNDP-a za Evropu i Centralnu Aziju u Istanbulu i Ministarstva finansija Slovačke Republike”, saopšteno je iz UNDP-a.

Kako je istakla stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova, iako je istekla polovina predviđenog vremenskog perioda za njihovo postizanje, na globalnom nivou dosad je ostvareno svega 16% Ciljeva.

„U preostalih šest godina za ostvarenje Agende 2030, dostizanje Ciljeva održivog razvoja zahtijeva sinergijsko djelovanje javnih i privatnih investicija, jer su tradicionalni načini finansiranja nedovoljni za ostvarenje razvojnih ciljeva. Ovo je naročito značajno u kontekstu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, jer su procesi pristupanja EU i dostizanja Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 u najvećoj mjeri komplementarni – u Crnoj Gori je čak dvije trećine mjera u okviru 17 Ciljeva održivog razvoja povezano sa pregovaračkim poglavljima i zahtjevima u okviru procesa pristupanja EU“, poručila je Paniklova.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Crne Gore, Bojana Bošković, istakla je dugogodišnju saradnju između UNDP-a i Crne Gore, koja je rezultirala značajnim pomacima na putu prema održivom razvoju Crne Gore – od inicijativa za obnovljive izvore energije, preko suštinskih ekonomskih reformi do inovativnih socijalnih projekata koji su pozitivno uticali na naše zajednice.

„Kad razmišljamo o budućnosti, ne smijemo zanemariti značaj Agende 2030, posebno sada kada integracija u EU ide ubrzanim tokom i kada usklađivanje naših razvojnih strategija sa Ciljevima održivog razvoja postaje još važnije. Ciljevi nam pružaju sveobuhvatan okvir za vođenje naših politika, osiguravajući da naš napredak bude inkluzivan, održiv i koristan za sve. Sada fokus treba da bude na budžetiranju Ciljeva održivog razvoja i korišćenju inovativnih alata za finansiranje. Integrisanjem Ciljeva u naše nacionalne budžetske procese možemo osigurati da se naši finansijski resursi efikasno rasporede, kako bi ispunili naše razvojne ciljeve. Ovo će ne samo povećati transparentnost i odgovornost, već i pomoći da preciznije pratimo naš napredak u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja“, poručila je Bošković.

Potpredsjednica Opštine Bar, Tanja Spičanović, kazala je da je Opština Bar posvećena Ciljevima održivog razvoja, ističući značaj inicijativa kao što je Akademija, za razmjenu iskustva i znanja, i dalje usklađivanje poslovnih operacija sa Ciljevima održivog razvoja.

„Opština Bar prepoznaje značaj efikasnog korišćenja javnih i finansijskih resursa u pravcu postizanja Ciljeva održivog razvoja. Radimo na unapređenju politika i praksi kako bismo postigli održivi razvoj lokalne zajednice. Bar je spreman da bude lider u primjeni održivih finansijskih praksi i bude primjer lokalnim zajednicama ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu“, rekla je Spičanović.

Kako je ocijenjeno tokom prvog dana Akademije, važno je govoriti o načinima na koji se Ciljevi održivog razvoja mogu pretočiti u razvojne strategije i uključiti u sistem javnih finansija, jer su Ciljevi u osnovi svih strategija na nacionalnom nivou. UNDP je, kao razvojna agencija prisutna u više od 170 zemalja i teritorija širom svijeta, i sa ekspertizom za ispunjavanje Ciljeva, prirodan partner zemljama u procesu transformacije sistema, jačanja kapaciteta i pružanja tehničke podrške u tom procesu. Prvi dan Akademije posvećen je javnim finansijama u funkciji ostvarenja Ciljeva održivog razvoja, dok je drugog dana više pažnje posvećeno finansiranju tzv. zelenog rasta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.