Intenzivnija saradnja u oblasti zdravstva između Crne Gore i Kine u narednom periodu

0

Crna Gora i Narodna Republika Kina imaju veoma dobru saradnju i tradiciju kvalitetnih, prijateljskih odnosa u oblasti zdravstva, koji se ogledaju kroz brojne vidove pomoći i podrške unapređenju zdravstvenog sistema, zajednička je ocjena ministra zdravlja Vojislava Šimuna i ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Fan Kuna.

Na sastanku u Ministarstvu zdravlja, istaknuto je da su odnosi dvije zemlje dodatno osnaženi u vrijeme COVID pandemije, tokom kojeg je Kina, kroz brojne donacije, pružala Crnoj Gori značajnu pomoć u vakcinama, medicinskim sredstvima i opremi.

Upućujući riječi zahvalnosti na dasadašnjoj pomoći, ministar Šimun je izrazio očekivanja da će se saradnja Crne Gore i Kine u narednom periodu dodatno unaprijediti, kroz podršku i zajedničke projekte, u cilju podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite na svim nivoima.

Kineski ambasador je naglasio da je izazovan period pandemije učvrstio prijateljske odnose dvije zemlje, ali i da očekuje da će se kroz konkretne aktivnosti u budućnosti saradnja intenzivirati. On je upoznao ministra Šimuna da su pojedine kineske kompanije zainteresovane za ulaganje u razvoj farmaceutske industrije u Crnoj Gori, kroz izgradnju fabrike ljekova, kao i da su pokrenute inicijative za saradnju između kineskih i crnogorskih bolnica, kako u oblasti infrastrukturnih projekata, tako i u dijelu stručnog usavršavanja, kroz organizovanje stručnih skupova i boravak i edukaciju crnogorskih ljekara u kineskim zdravstvenim centrima.

Sagovornici su se saglasili da postoji i prostor za investiranje u medicinsku opremu, s obzirom na pozitivna iskustva iz okruženja u primjeni medicinskih aparata kineskih proizvođača, a bilo je riječi i o mogućnostima implementacije kineske tradicionalne medicine.

S obzirom da je memorandum o saradnji između ministarstava zdravlja Crne Gore i Kine istekao 2021. godine, na sastanku je dogovoreno da se u najskorije vrijeme pokrene procedura da obnovi ovaj sporazum i na taj način formalizuju i konkretizuju buduće zajedničke aktivnosti u oblasti zdravstva

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.