Instagram testira AI chatbot za influensere

0

Instagram platforma „Creator AI“ nudi AI chatbot influenserima koji se može obučiti koristeći njihove podatke i koristiti za direktne poruke (DM) za interakciju sa pratiocima.

New York Times izvještava da platforma društvenih medija u vlasništvu Meta predstavlja svoj Creator AI program popularnim influenserima na platformi sa znatnim brojem pratilaca. U izvještaju se citiraju neimenovani ljudi upoznati s projektom i ističe se da je projekt trenutno u ranoj fazi testiranja. Kada se pojavi, kaže se da će početni planovi biti fokusirani na dodavanje AI mogućnosti samo DM-ovima influensera, ali bi se kasnije mogli proširiti i na odjeljak za komentare na njihovim objavama.

Program će navodno omogućiti influenserima da implementiraju AI chatbot u svoje DM-ove koji će potom komunicirati sa svim pratiocima koji pošalju poruku. Dizajniran je da pomogne kod jedne od najvećih bolnih tačaka popularnih kreatora sadržaja koji odgovaraju na ogroman broj poruka. Neodgovaranje na njih smatra se izgubljenom prilikom za razvijanje organskog angažmana na nalogu, a pokušaj direktne interakcije sa stotinama ili hiljadama pratilaca svakog dana može biti izuzetno dugotrajan.

 

Botovi obučeni na podacima influensera

 

Kao rješenje, ovi AI chat botovi će biti obučeni na podacima influensera, kao što su njihove objave, natpisi, komentari, audio s Reels-a, pa čak i istorija poruka, kako bi naučili manire njihovog stila slanja poruka, prema izvještaju. Rečeno je da će influenseri imati kontrolu nad skupom podataka na kojem se AI obučava.

Ovo nije prvi put da Meta eksperimentiše sa AI chatbotovima koji oponašaju živu osobu. Prošle godine, kompanija je objavila AI avatare, koji su bili autonomni AI chat botovi bazirani na popularnim slavnim ličnostima.Meta je stvorila AI likove koji su se ponašali slično stvarnoj ličnosti i vodili vlastite Instagram i Facebook stranice. Korisnici mogu slati poruke ovim botovima kako bi simulirali iskustvo razgovora sa slavnom osobom na kojoj se zasniva.

Kao i većina AI trendova, prijem ove karakteristike će biti određen percepcijom javnosti. S jedne strane, to može biti zabavan način da korisnici bolje upoznaju svog omiljenog influensera, a sa druge strane, neki korisnici možda nisu obožavatelji simuliranog iskustva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.