Mladen Mikijelj

Instagram će zamagljivati eksplicitne sadržaje

0

Instagram je 11. aprila saopštio da primjenjuje nove alate za zaštitu mladih i borbu protiv seksualnog iznuđivanja, uključujući funkciju koja će automatski zamagliti golotinju u direktnim porukama (DM), prenijela je agencija Asošijeted Pres (AP).

Platforma društvenih medija navela je u blog postu u četvrtak da testira funkcije kao dio svoje kampanje za borbu protiv seksualnih prevara i drugih oblika „zloupotrebe fotografija“, kao i da kriminalcima oteža kontakt sa tinejdžerima.

Seksualno iznuđivanje uključuje ubjeđivanje osobe da pošalje eksplicitne fotografije na mreži, a zatim prijetnju da će slike učiniti javnim osim ako žrtva ne plati novac ili se upusti u seksualne usluge.

Nedavni visokoprofilni slučajevi odnose se na dva brata iz Nigerije koji su se izjasnili krivim za seksualno iznuđivanje tinejdžera i mladića u američkoj saveznoj državi Mičigen, uključujući jednog koji je sebi oduzeo život, i zamjenika šerifa u saveznoj državi Virdžiniji koji je seksualno iznuđivao i kidnapovao 15-godišnju djevojčicu.

Instagram i druge kompanije društvenih medija suočavaju se sa sve većim kritikama jer ne čine dovoljno da zaštite mlade ljude.

Mark Zakerberg, izvršni direktor vlasnika kompanije Instagram Meta Platforms, izvinio se roditeljima žrtava takvog zlostavljanja tokom saslušanja u Senatu Sjedinjenih Američkih Država ranije ove godine.

Meta takođe posjeduje Facebook i WhatsApp, ali funkcija blurovanja golotinje neće biti dodata porukama koje se šalju na tim platformama.

Instagram je naveo da prevaranti često koriste direktne poruke kako bi tražili od druge osobe „intimne fotografije“.

„Ova funkcija je dizajnirana ne samo da zaštiti ljude kako ne bi vidjeli neželjenu golotinju u svojim direktnim porukama (DM), već i da ih zaštiti od prevaranata“, navodi Instagram.

Kako prenosi RSE, ova funkcija će biti uključena za tinejdžere mlađe od 18 godina. Odrasli korisnici će dobiti obavještenje koje ih ohrabruje da je aktiviraju.

Fotografije koje sadrže golotinju će biti zamućene, a uz njih će ići upozorenje (disklejmer) koji daje korisnicima mogućnost da pogledaju fotografije. Takođe će dobiti opciju da blokiraju pošiljaoca i prijave ćaskanje (chat).

Za ljude koji šalju direktne poruke sa golotinjom, dobiće obavještenje koje ih podsjeća da budu oprezni kada šalju „osjetljive fotografije“. Takođe će biti obavješteni da mogu da ponište slanje fotografija ako se predomisle, ali da postoji šansa da su ih drugi korisnici već vidjeli.

Instagram je saopštio da radi na tehnologiji koja će pomoći u identifikaciji naloga koji bi potencijalno mogli da se bave prevarama u vezi sa seksualnom iznudom, „na osnovu niza signala koji bi mogli da ukažu na seksualnu iznudu“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.