Inicijativa stigla u Skupštinu: DF i SNP podržali poništenje priznanja Kosova, Demokrate izbjegavaju odgovor

0

Inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta za poništenje Odluke Vlade Crne Gore o priznanju nezavisne držaave Kosovo podržali su jedino poslanici Demokratskog fronta i SNP-a, dok Demokrate uporno odbijaju da se izjasne po ovom pitanju, nezvanično saznaje Borba. Inicijativu ne podržavaju URA i SDP, a ne zna se još uvijek ni stav Ujedinjene ni Demosa.
Iako je Inicijativa proslijeđena svim poslaničkim klubovima, tačnije, svim poslanicima pojedinačno, samo su poslanici DF-a i Danijela Pavićević, poslanica SNP-a podržali ovaj predlog.
“Poslanici DF-a podržaće pomenutu Inicjativu, saopšteno nam je iz tog političkog saveza.
Ostali poslanički klubovi, među kojima su i Demokrate se nijesu izjasnile na Inicijativu SNV-a.
Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa poslanicima Demokrata, ali bez uspjeha, na telefon se nijesu javljali Aleksa Bečić i Dženan Kolić.
Gošović nema stav, novinare upućuje na PR službu
Njihov funkcioner Neven Gošović u izjavi za Borbu kaže da je u velikoj gužvi, pa zbog toga ne može da nam odgovori na pitanje koji je stav te stranke povodom Inicijative za poništenje odluke o priznanju Kosova.
“Od kako je ta priča aktuelna, mi u stranci nijesmo o tome razgovarali, kazao je Gošović.
Na pitanje da kaže njegov lični stav o tome, on nas je uputio na PR službu.
Međutim, ostali smo sukraćeni za odgovore, koje danima čekamo od Demokrata. Takođe, kako saznajemo, poslanici URA i SDP-a neće glasati za pomenutu inicijativu. Predsjednik Ujedinjene Goran Danilović nije odgovarao na telefonske pozive, tako da nijesmo mogli saznati stav te stranke po ovom pitanju, kao i stav poslanika Demosa Miodraga Lekića.

Kao saznajemo, Inicijativa je, osim poslanicima, upućena i predsjedniku Crne Gore, kao i Vladi.
“Odluka Vlade Crne Gore da opozove priznanje tkz. države Kosovo bila bi neprotivrečna i sa stanovišta odluka niza država članica EU, koje se snažno i energično protive međunarodnom priznanju nezavisnosti Kosova. I kao još jedan važan razlog, proces donošenja odluke o demarkaciji granice od strane strane tkz. kosovskog parlamenta između Srbije i Crne Gore, odnosno tkz. države Kosovo, pokazuje ozbiljnu prijetnju teritorijalnom integritetu države Crne Gore, piše u Inicijativi Srpskog nacionalnog savjeta.
Oni su od poslanika zatražili izjašnjenje, pojedinačno, do 01. juna. Istorijski osnov za poništenje ove odluke, kako kažu, leži u najdubljim tradicijama Crne Gore. Oni traže od poslanika da se pismenim putem izjasne da li podržavaju pomenutu Inicijativu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.